Hayatın durdur tuşuna basan 2020’de kalabalık bir ekip gücüne ihtiyaç duyan uzay çalışmaları, bebek adımlarıyla olsa da yola devam etti. 2021 yılı ise, uzay çalışmaları için oldukça bereketli geçecek. Takvim Türkiye için de önemli çalışmaları içeriyor. 8 Ocak’ta uzaya gönderilen Türksat 5A uydusunun ardından Türksat 5B, haziranda yola çıkacak.
Boeing Starliner uzay aracının yörüngeye gönderilmesi öncesi yapılan ikinci deneme uçuşu Starliner Orbital Flight Test-2, 25 Mart’ta gerçekleşecek. Deneme mürettebatsız yapılacak. Bir önceki test, Boeing`in yazılım problemleri yüzünden başarılı olamamıştı.
Fırlatma, Florida, Cape Canaveral`da bulunan Space Launch Complex-41`den gerçekleştirilecek. Starliner, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşacak ve geri dönüş yolculuğuna çıkacak. Yaklaşık bir hafta sonra ABD’nin batısına inecek. Görev başarılı olursa, sistemin bir uçuş ekibini uzaya gönderebileceği ispatlanmış olacak.
2
Crew Dragon`dan ikinci operasyonel uçuş
Mart ayının sonunda, SpaceX , Crew Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu`na ikinci operasyonel uçuşu yapılacak. Görevde ABD’den NASA astronotları Shane Kimbrough ve Megan McArthur, Avrupa’dan ESA astronotu Thomas Pesquet, Japonya’dan JAXA astoronotu Akihiko Hoshide yer alacak.
3
Nisan: Çin`in Tianwen-1 gezgini Mars`a iniyor
Çin`in, Mars`ta mikroskobik yaşam belirtileri arayacak Tianwen-1 keşif aracı 23 Temmuz’da yola çıkmıştı. Şubat ayında yörüngeye girecek araç bir süre yörüngede kalacak. Nisan ayının sonu veya mayıs başında aracın Mars’a ineceği tahmin ediliyor
4
Mayıs: Yılın en yakın süper ayı
Çiçek Ayı olarak da bilinen Mayıs dolunayı, 26 Mayıs’ta gerçekleşecek. Aynı zamanda yılın en yakın süper ayı olacak tutulma, Amerika Birleşik Devletleri`nin bazı kısımlarından, batı Güney Amerika`dan ve Güneydoğu Asya`dan görülebilecek.
Haziran ayında uzay çalışmaları Türkiye için de hareketli geçecek. SpaceX Falcon 9 roketi Florida, Cape Canaveral`dan Türksat 5B haberleşme uydusunu fırlatacak .
6
Ateş halkası 10 Haziran`da görülecek
Ateş halkası olarak da adlandırılan halkalı güneş tutulması, 10 Haziran’da gerçekleşecek. İzlenecek en iyi yerler Rusya, Kanada ve Grönland olacak.
7
Starliner`ın mürettebatlı uçuşu
Mart ayında yapılacak deneme uçuşu başarıyla tamamlanırsa, Starliner`ın Uluslararası Uzay İstasyonu`na mürettebatlı ilk test uçuşu haziran ayında yapılacak.
Starliner uzay turizmi alanında yapılacak çalışmalarda da adı en fazla geçen uzay araçlarından biri.
8
Temmuz: NASA’nın DART görevi başlıyor
Temmuz ayında NASA, Çift Asteroid Yönlendirme Testi`ni başlatacak. Bu proje kapsamında uzay ajansı, 2022`de asteroit Didymos`u ziyaret için bir sonda fırlatacak. Sonunda bu sonda, asteroidin uydusu Dimorphos`a çarpacak. Böylece bilim insanları, çarpışmayı ve bunun göktaşının yörüngesi üzerindeki etkisini inceleyecek.
9
Ağustos: Sturgeon Dolunayı yükseliyor
Ağustos Dolunayı ya da Mavi Ay olarak da bilinen bu dolunay, yılın üçüncü dolunayı olacak ve 22 Ağustos’ta gerçekleşecek.
Bir SpaceX Falcon 9 roketi , California`daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü`nden ilk iki WorldView Legion Earth gözlem uydusunu fırlatacak.
11
Ekim: NASA`nın Lucy`si asteroit avına başlayacak
NASA`nın listesindeki en iddialı görevlerden biri olan asteroid avını gerçekleştirecek Lucy, Jüpiter`i güneş etrafında yörüngede takip eden ve yönlendiren bir grup asteroit olan Truva atlarını inceleme görevine başlayacak. Truva atlarının güneş sistemimizin kökenine dair ipuçları barındırdığına inanılıyor.
12
BepiColombo Venüs`ten geçecek
Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ortaklığıyla uzaya gönderilen uzay sondası BepiColombo Venüs’ün yanından geçecek ve hedeflediği yer olan Merkür’e doğru yoluna devam edecek.
13
Kasım: Ay’a geri dönüş (Artemis) yolculuğu başlıyor
NASA`nın 2024`te insanları aya geri döndürme planı, Artemis bayrağı altında bir dizi görevi içeriyor. İlk Artemis görevi olan Artemis I`in 2021`in kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Görevde Orion uzay aracını ay yörüngesine taşıyacak olan Uzay Fırlatma Sistemi veya SLS olarak bilinen devasa, yeni bir roket kullanılacak.