Akademik yoğunluklarına kuş gözlemiyle mola veriyorlar
AA
COVİD-19 salgının ilk dönemlerindeki sokağa çıkma kısıtlamalarında evinin balkonunda kuş gözlemciliğine başlayan Medicana International Ataşehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, bir yıl içinde 40 bin kilometre yol kat ederek 355 tür kuşu fotoğrafladı. Fotoğrafta mandarin ördeği görülüyor.
Kuş gözlemciliğine artan ilgisini anlatan Bilal, merakının zaman içinde ilerlediğini ve daha fazla kuş türü görebilmek için hazırlıklara başladığını söyledi.
2
Su altı fotoğrafçılığı ekipmanlarını kuş fotoğrafçılığına göre yeniden düzenlediğini belirten Bilal, "Daha sonra kuş gözlemleyebileceğim yerlere gitmeye başladım. İstanbul`da fark etmediğimiz derecede başka bir yaşam olduğunu gördüm. Doğada karşılaştığım olaylar, sürprizler beni gittikçe bu hobiye bağladı ve fırsat buldukça Anadolu`yu dolaşmaya başladım. Anadolu`da bir yıl içerisinde 40 bin kilometre yol kat ettim, uçtan-uca neredeyse her dağını, her vadisini gezecek şekilde kuş aradım, bir yıl içerisinde 355 tür kuşun fotoğrafını çektim." diye konuştu.
3
Gözlemlerinde çok nadir türlere rastladığını, Türkiye`nin herhangi bir yerinde nadir bir kuş gözlemlendiği haberini aldığında o bölgeye gitmeye çalıştığını dile getiren Bilal, şöyle konuştu:
4
"Özellikle son yıllarda yeni ve ilginç kayıtlar Hatay`dan geldi. Hatay Samandağ`da bütün sahil şeridi inanılmaz bir şekilde göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. Bazen çıkan fırtına ve sert havalarda çok nadir türler geliyor. Mesela yeni yıla ilk girildiğimizde çatal kuyruklu martıyı görmüştük ve Samandağ`a onun fotoğrafını çekmek için gitmiştim. İstanbul`da görülen kızıl çaylak da çok ilginç ve unutulmayacak bir kayıt olmuştu. Kuş gözlemciliği hiç bilmediğimiz bir dünya. O dünyanın kapısını aralayıp içeri girdikten sonra insanı içine çekiyor, bağımlılık yaratıyor. Çünkü işin içerisinde doğada vakit geçirmek var. Doğada vakit geçirdikçe, canlıların davranışlarını ve hayatlarını inceledikçe hakikaten insan çok etkileniyor. Her birinin kendine özgü tarafları, davranış biçimleri var. Tepkilerinin çok farklı olduğunu da gördükçe hakikaten bu konuda öğrenilecek çok şey olduğu ortaya çıkıyor. Kuş gözlemlemenin, sonu açık olan ve hayat boyu sürebilecek bir meşgale olduğunu düşünüyorum."
5
Kuş gözlemciliğini sürdürdüğü iki yıl boyunca iklim değişikliğinin etkilerini görebildiğini aktaran Bilal, "Öyle ki kuşların habitatlarını da çok hızlı bir şekilde yok ediyoruz. Artık göç sırasında durabilecekleri, beslenebilecekleri, dinlenebilecekleri hiçbir alan bırakmıyoruz. Bu nedenle çektiğim fotoğrafların da geleceğe bir doküman ve belge şeklinde kalacağını düşünüyorum" diye konuştu.