Çakıroğlu, COVID-19 salgını döneminde evinde geçirdiği zamanı verimli hale getirebilmek için dikey tarım sistemi kurmaya karar verdi.
2
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden de uzman desteği alan Çakıroğlu, topraksız tarım uygulamalarından biri olan sistem için gerekli 2 konteyner kurdu.
3
Enerjisi güneş panellerinden
Çakıroğlu, enerjisini güneş panellerinden alarak çalışan konteynerlerde süs bitkileri ve bazı sebzelerin üretimine başladı.
4
Gelişim tabletten görülebiliyor
Sulanma, havalandırılma ve ısıtma gibi işlemlerin otomasyon sayesinde yapıldığı dikey tarım sisteminde konteynere gitmeden de cep telefonu ya da tablet üzerinden ürünlerin gelişimini takip edebiliyor.
5
Çakıroğlu, sistem üzerinde ilk, maydanoz yetiştirmek için çalışmalar yaptıklarını, daha sonra süs bitkileri, şeker otu, fesleğen, fasulye, marul, kabak ve salatalık gibi ürünler yetiştirmeye başladıklarını söyledi.
6
Güneş panellerinin elektrik maliyetini karşıladığını kaydeden Çakıroğlu, şöyle devam etti:
"Konteynerler 300 bin liraya mal oldu ama 5 yıl içerisinde ürünlerimiz sayesinde bu miktarı kazanmayı hedefliyoruz. Çiftçiler için en güzel yanı, insan gücünü kullanmıyoruz. Çiftçi, burayı ektikten 15 gün sonra ürünü hasat için geliyor. Sistemi otomasyon üzerinden yönlendirebildiğimiz için sıcaklık gibi ayarların yanı sıra bitkinin her türlü gelişimini de kameralardan izleyebiliyoruz."
7
İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay, akıllı tarım ya da indoor tarım olarak da bilinen sistemin, tarımda son teknoloji olduğunu belirterek, girişimci Çakıroğlu`nun, tamamen konteyner ortamında sebze ve süs bitkisi yetiştirmek için iki yıldır yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.