Konya Müze Müdürlüğü Uzmanı Mehmet Ali Çelebi, "Tarihçiler ve arkeoloji uzmanlarınca Konya`nın seramik fırınlarının nerede olduğu tartışılırdı. Biz de bu keşfe şahit olmayı isterdik. Kısmet, kentsel dönüşüm çalışmalarında oldu. Bu sahada fırına ait malzemeleri tespit ettiğimizde seramik fırınının olabileceğini düşündük. Sondaj ve kurtarma kazısında bu yapıyı ortaya çıkardık. Kazısı, yaklaşık 1 yıldan fazla sürdü. Fırını etrafındaki kuyusu ve müştemilatıyla ortaya çıkardık" dedi.
2
Çelebi, son yılların önemli Türk dönemi arkeolojik buluntularından olduğunu söylediği fırının, Anadolu Selçuklu döneminde, 13. yüzyıl ortalarında yapıldığını söyledi.
3
Çift başlı kartal ve tavus kuşu kalıpları çıktı
Mehmet Ali Çelebi, fırın yapısının yanında bazı buluntuların da ortaya çıkarıldığına dikkat çekerek, "Tekne tespit edildi ve bunun içinde seramiğin ham maddesi olan işlenmiş kuars malzeme bulundu. Bu yapının hemen yanında sır teknesi denilen kil havuzu yer alıyor. Burası, sırların parçalandığı ve kil haline getirildiği yer. Kil çatlatma havuzu ve seramik kalıpları en önemli buluntulardı. Çift başlı kartalın ve tavus kuşunun kalıp malzemeleri ortaya çıkarıldı" diye konuştu.
4
"Selçuklu başkenti Konya`da sağlam tek seramik fırını"
Fırın ve çevresindeki buluntuların korumaya alındığını anlatan Çelebi, "İçinde tespit ettiğimiz buluntular, saray mutfağının malzemelerinin burada üretildiğini gösteriyor. Belki bundan birkaç tane daha vardı ama en önemlisi bu. Kullanıldığı malzemelerin kalitesinden üzerindeki bezemelere kadar buranın Selçuklu sarayına seramik üreten bir atölye olduğu görülüyor. Günümüze kadar formunu koruyan, Selçuklu başkenti Konya`da sağlam tek seramik fırınıdır. Seramiklerin daha önce Suriye`nin Rakka ve İran`ın Keşan bölgesinden ithal edildiği söylenirdi. Fırının tespit edilmesi, bu malzemenin ithal edilmediğini, bunların Konya`da üretildiğini ve başkentin seramik üretim merkezi olduğunu göstermektedir" açıklamasında bulundu.