Bugün itibarıyla elde edilen verilere göre su miktarında 120 günlük artış yaşandı.
2
29 Nisan`da başlayan "tam kapanma" sürecinde su tüketim miktarında kayda değer bir değişiklik olmadı.
3
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, kente su sağlayan 11 barajın kapasite olarak 1 milyar 584 milyon metreküplük hacme sahip olduğunu söyledi.
4
DOLULUK ORANI YÜZDE 21
Öztürk, barajlardaki doluluk oranının an itibarıyla yüzde 21 olduğunu söyledi.
5
Erdoğan Öztürk: Bu da yaklaşık aktif kullanılabilir hacim olarak baktığımızda 334 milyon metreküp civarında bir rakama denk geliyor. Son 3 yıl bazında baktığımızda, yıl bazında Ankara`mıza verilen su miktarları 400 milyon metreküp ile 500 milyon metreküp arasında değişiyor. Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda bu yıl 525 milyon metreküp doluluk hacmi söz konusu iken geçen yıl bu rakam 601 milyon metreküp seviyelerindeydi. Yani 76 milyon metreküp geçen yıla göre bir eksi hacim söz konusu.
6
İçinde bulunulan tam kapanma döneminde su tüketiminde yaşanan değişime ilişkin bilgi veren Öztürk, "Tabii insanlarımız hijyen hassasiyetindeler. Birçok iş yerinin kapalı olması, vardiyalı sisteme geçilmesi nedeni ile konutlardaki su tüketiminde ciddi artışlar söz konusu oldu. Ama daha önce iş yerlerinde, otel, restoran ve kafe gibi yerlerde tüketilen su miktarları bu dönemde düştüğünden, konuttaki tüketim fazla olsa da genel anlamda bir denge söz konusudur" dedi.
7
Barajlardaki doluluk oranı hakkında bilgi veren Öztürk, şunları anlattı: "Son zamanlardaki yağışlarla toprağın suya doyması ve karların erimesi sonrası yaklaşık 240 gün yetecek miktarda bir su hacmimiz oluştu. Yani son 1 ay içerisinde ciddi bir artış söz konusudur. Aktif olarak kullanacağımız 334 milyon metreküp suya baktığımızda bu da yaklaşık 240 günlük bir suya denk geliyor."
8
Ankara`ya günde yaklaşık 1 milyon 350 bin metreküp civarında su temin ettiklerini anlatan Öztürk, "Önümüzde haziran, temmuz ve ağustos ayları var. Havalar ısınacak ve buharlaşma artacak. Dolayısıyla bu faktörler göz önüne alındığında yapılan hesaplamalarımızda 240 günlük bir rezervden bahsetmemiz doğru olacaktır. Toprağın doyması yer altı sularının yükselmesi, karların erimesi nedeniyle rezervlerimizdeki su miktarı bizi biraz mutlu edecek şekilde arttı" dedi.
9
Tasarruflu su kullanımının önemine değinen Öztürk, yağışların azalması ve bilinçsiz su tüketiminin kaynakların her geçen gün azalmasına neden olduğunu anlattı.
10
KADEMELİ SU TARİFESİ
Bilinçsiz su tüketiminin önüne geçmek için "Kademeli Su Tarifesi" uygulamasını hayata geçirmek istediklerini dile getiren Öztürk, şunları söyledi:
"30 büyükşehir belediyesinin 16`sında uygulanan `Kademeli Su Tarifesi` uygulaması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu uygulama sayesinde, şehir şebekesine verilen suyun yüzde 52`sini tüketen yüzde 16`lık kesim, 10 metreküp üzerinde kademeli fatura sistemine dahil edilerek tasarrufa yönlendirilmiş olacaktır. Yani fazla kullanan, hor kullanan fazla ödeyecek."
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Ramazanın son cuma namazı Covid-19 tedbirleriyle kılındı