Ankara'nın manevi merkezi konumundaki Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi, her yıl şehir içi ve dışından gelen on binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Hoşgörüve yardımlaşmanın simgesi olan cami, Augustus Tapınağı ile bitişik halde olmasıyla dikkat çekiyor.
1427-1428 yıllarında inşa edilen caminin mimarı Mehmet Bey olarak biliniyor. Cami ve yanındaki türbe, ağırlıklı olarak kırmızı tuğladan oluşuyor.
2
İki Kültür İki İnanç Yan Yana
Osmanlı döneminden kalma caminin bir özelliği de Roma döneminden kalan Augustus Tapınağı ile yan yana olması. Bu nedenle turistlerin de sık ziyaret ettiği yerler arasında.
3
Hoşgörünün İspatı
Cami ve bitişiğinde bulunan türbe yapılırken pagan inancına göre yapılmış Augustus Tapınağı`nın yıkılmamış olması dikkat çekiyor. İki bina, bir köşede birleşiyor.
4
On Binlerce Ziyaretçi
Cami ve yanındaki tapınağı her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor. Hatta şehir dışından burayı ziyaret için turlar düzenleniyor.
5
Tarihi Ankara`da Yer Alıyor
Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi, tarihi Ankara`nın bulunduğu yerde bir tepe üzerinde yer alıyor. Çevresinde Jülyen Sütunu, Ankara Kalesi, Roma Tiyatrosu ve çok sayıda tarihi cami var.
6
Eklemeler Yapıldı
Camiye çeşitli dönemlerde eklemeler ve restorasyonlar yapıldı. En önemli ekleme ise 1429 yılında yapılan Hacı Bayram Veli Türbesi oldu. Çilehane de burada bulunuyor.
7
1714`te Tamir Edildi
Cami, 1714 yılında, Hacı Bayram Veli`nin torunlarından Mehmet Baba tarafından tamir ettirildi. 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyon yaptı. Son restorasyon 2011 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.
8
Eski ve Yeni İç İçe
Cami sürekli ziyaret ve ibadet için gelenler nedeniyle yaşayan bir mekan. Bu nedenle iç yapıdaki süslemelerde eski ve yeni iç içe geçmiş durumda.
9
Mavi-Beyaz Çiniler
Cami içindeki seramik bölümlerde mavi ve beyaz renk hakim.
10
Ahşap İşçiliği
Camide ahşap sanatının eski ve çok güzel örneklerini bulabilmek mümkün. Bu fotoğraf, balkon bölümünün zemininde yer alan süslemeleri gösteriyor.
11
Geometrik Desenler
Minber üzerinde eski ve çok değerli geometrik desenlerle süslü ahşap işçiliği örnekleri bulunuyor.
12
Nakkaş Mustafa Paşa Eserleri
Camide Nakkaş Mustafa Paşa tarafından yapılmış boyama nakışları da bulmak mümkün.
13
Ahşap Tavanlı
Tuğla duvarlı caminin tavanı ise ahşap. Bu geniş tavana benzer şekilde balkon bölümlerinin zemini de ahşaptan oluşuyor.
14
Hat Örnekleri
Hacı Bayram Veli Camii`nde taş, ahşap ve bez üzerine işlenmiş hat örnekleri var.
15
Cuma Günleri Dolup Taşıyor
Hem bir ibadethane hem de bir sanat eseri konumundaki cami, özellikle cuma günleri dolup taşıyor. Evlenenler, sünnet olacaklar, askere gidecekler gelip burada dua ediyor.
16
6 Bin Kişi Kapasiteli
Hacı Bayram Veli Camii`nin kapalı bölümlerinde dört bin beş yüz, açık bölümlerinde ise bin beş yüz kişi aynı anda namaz kılabiliyor.
17
Türbeye Yoğun İlgi
Caminin bitişiğinde bulunan ve sekizgen yapıya sahip olan türbe de en yoğun ilgi gören bölümler arasında. Hoşgörüsü ve yardımseverliğiyle bilinen Hacı Bayram Veli ile bazı yakınlarının kabirleri türbe içinde bulunuyor.
18
Yeşil Sanduka
Hacı Bayram Veli`nin sandukası yeşil renkte. Ziyarete gelenler, burada Hacı Bayram Veli ve türbede medfun kişiler için Fatiha okuyor.
19
Türbenin Kubbesi
Türbe kubbesindeki süslemeler 2011 yılındaki restorasyonda yenilendi.
20
Hayatı Film Olarak Anlatılıyor
Yaşadığı dönemde de sonraki yüzyıllarda da çok sevilen ve unutulmayan Hacı Bayram Veli`nin hayatı, hazırlanan belgesel filmle, gün içinde ziyaretçilere gösteriliyor. Bu amaçla bir çadır hazırlandı.
21
Dervişlerin Yaşamı
Aynı yerde bulunan ve tarihi Ankara evlerini gösteren yapı içinde, dervişlerin günlük yaşamlarına ilişkin eşyalar da sergileniyor.
22
Dönemsel Kıyafetler
Geçmişten bugün Bayramiye dervişleri tarafından kullanılan kıyafetler ziyaretçiler için sergileniyor.
23
Eski Ankara Evleri
Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi`nin çevresindeki binalar tarihi Ankara evleri olarak restore edildi. Bu binalar sivil toplum kuruluşları ve hediyelik eşya satışı yapılan işyerleri olarak değerlendiriliyor. Kütüphaneler de var.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Üniversite öğrencileriyle kilden yaptığı dev heykelleri yurt dışına pazarlıyor