Askeri amaçlarla üretilerek günlük hayatın parçası olan teknolojiler
TRT Haber, Pocketline
Savaşlar tarihi boyunca, askeri amaçla pek çok teknolojik araç yaratıldı. Ancak bu araçlar zamanla günlük hayatta kullandığımız sıradan eşyalara dönüştü. İşte onlardan bazıları.
İkinci Dünya Savaşı ve kısa bir süre sonra gelen uzay yarışından sonra, insanlığın atmosfere uydu göndermeye başlaması çok uzun sürmedi. 1990`larda, bu uydulardan bazıları, askerleri savaş alanını güvende tutmak, haritalamak ve uçak yörüngelerini izlemek için kullanıldı.
2
Koli bandı
Orijinal koli bantları, İkinci Dünya Savaşı sırasında kauçuk bazlı bir yapıştırıcının kumaşa tutturulmasıyla ortaya çıktı. Bu bant suya ve kire direnebiliyordu ve askeri teçhizatın, araçların ve silahların onarımı da dahil olmak üzere bir dizi kullanıma uyarlanabilecek kadar güçlüydü.
3
Dronlar
İnsansız hava araçlarının fikir atası olarak kabul edilen olay, Avusturya`nın 1849`da Venedik`i havaya uçurmak için şehre bomba dolu insansız balonlar göndermesiyle başladı. Nazi Almanyası ise, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu teknolojiyi ileri taşıdı.
4
Hava Radarları
1937‘de İskoçya’lı fizikçi Robert Watson-Watt tarafından bulunan radar sistemi, Britanya Savaşı sırasında hava savunması için kullanıldı. Radarlar geliştikçe, teknoloji bilim insanlarının verileri incelemesine ve ardından havayı algılayıp deşifre etmesine izin verecek şekilde geliştirilildi.
5
Mikrodalga
İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilen radar teknolojisi daha sonra farklı kullanımlar için uyarlandı. Bunlardan biri, küçük ölçekte elektromanyetik dalgalar yaratabilen mikrodalgalardı. Orijinal mikrodalga fırınlar Radarange olarak adlandırıldı ve 1946`da satılmaya başlandı.
6
Dijital kamera
Dijital kamera teknolojisi, ülkelerin casus uydularla düşman tesislerinin yüksek çözünürlüklü hava görüntülerini yakalamak için kullanıldı. Teknoloji, özellikle Soğuk Savaş sırasında askeri alanda ilerledi ve 1970`lerde ilk bağımsız dijital kamera oluşturuldu
7
Süper yapıştırıcı
İkinci Dünya Savaşı sırasında bilim insanlarından, silahlar için net görüntü oluşturmaya uygun bir malzeme bulmaları istendi. Bu süreç sırasında, bu araştırmacılar, temas ettiği her şeye yapışan bir maddenin tesadüfen keşfini yaptılar ve süper yapıştırıcılar doğdu.
8
Jeep
Jeep, İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri bölgelerde kullanılmak üzere tasarlandı.
9
Konserve
1810`larda Fransız hükümeti, büyük miktarlarda yiyeceği muhafaza etmenin ucuz bir yolunu bulabilen kişiye büyük bir para ödül teklif etti. Eski bir şef olan şekerleme üretcisi Fransız Nicolas Appert; kavanozda pişirilen ve kapağı mühürlenen yiyeceklerin, mühürler bozulmadığı sürece uzun süre sağlam kalabildiğini keşfetti.
10
Penisilin
Birinci Dünya Savaşı sırasında Alexander Fleming, Kraliyet Ordusu Tıbbi Birliğinde görev yaptı ve bu sırada enfeksiyonlu yaralardan kaynaklanan sepsis nedeniyle birçok askerin ölümüne tanık oldu. Fleming, bakteri büyümesini engelleyen bir madde salan bir tür küf keşfetti. Bu madde daha sonra penisilin olarak adlandırıldı ve takip eden yıllarda seri üretimine başlandı.
11
Yakıt bidonu
Bidon, ilk olarak 1930`larda Almanya tarafından 20 litre yakıt depolamak için askeri kullanım için tasarlandı
12
Havacı gözlükleri
Havası güneş gözlükleri ilk olarak 1930`larda askeri pilotların uçarken gözlerini koruması için geliştirildi ve kısa zamanda klasik uçuş gözlüklerinin yerini aldılar.
13
Kan bankaları
Birinci Dünya Savaşı`nın katliamı ve yıkımı, kan bankalarının ve transfüzyon tekniklerinin hızlı bir şekilde geliştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı. Dr. Charles R. Drew`un icadı sayısız hayat kurtardı. Drew, kanın bileşen parçalarının ayrılıp dondurulmasının kanın daha sonra güvenli bir şekilde yeniden oluşturulmasını sağlayacağını fark etti. Bu teknik, kan bankasının gelişmesine yol açtı.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Türkiye'nin yardım eli Moritanya'daki ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor