Ayasofya Camii, 86 yıl sonra cemaatine kavuşuyor. Kararın alınmasının ardından camide hummalı bir çalışma başlatıldı. Cami, titizlikle yarın kılınacak cuma namazına hazırlandı. İşte adım adım yapılan hazırlıklar ve tarihi günün ayrıntıları...
1
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya`nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını 10 Temmuz`da iptal etti.
2
Kararın ardından Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi.
3
Caminin ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz`da Resmi Gazete`nin mükerrer sayısında yayımlandı.
4
Ayasofya`nın yeniden ibadete açılmasını vatandaşlar da coşkuyla karşıladı.
5
Kısa süreliğine ziyarete kapatılan Ayasofya Camii`nin ibadete açılışı dolayısıyla düzenlenecek tören için son hazırlıklar yapılıyor. İşte o hazırlıklar...
6
Ayasofya Camii`nin içerisine döşenecek halılar tamamen yerli yünden üretildi.
7
Halılar, Manisa`nın Demirci ilçesinde dokundu.
8
Osmanlı dönemi mimarisinin renklerini ve tonlarını taşıyor.
9
Yüzde 100 yünden üretilen halının metrekaresi 5 kilogram.
10
75 kişilik personel, halıların üretimi için günde üç vardiya çalıştı.
11
Açılışa kadar halıların yarısı döşenecek.
12
Restorasyon tamamlandığında da döşeme işlemi bitmiş olacak.
13
Ayasofya Camii`ne alınacak misafirlerin davetleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılıyor.
14
Salgın nedeniyle cami ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.
15
Namaz kılınacak alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı`dan oluşan 3 ana istikametten gelinecek.
16
Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için vatandaşlardan el ve sırt çantası getirmemeleri istendi.
17
Fatih Belediyesi tarafından salgın önlemleri kapsamında namaz kılınacak alanlarda saf düzeni işaretlemesi, bu akşam 20.00`de başlayacak ve sabah saatlerine kadar tamamlanacak.
18
Namaz kılınacak alanlara girişler yarın sabah 10.00`dan itibaren başlayacak. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1`i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapacak.
19
Yenikapı`ya 4, Kazlıçeşme, Beyazıt Meydanı, Eminönü Meydanı, Cankurtaran Sultanahmet girişi gibi merkezi noktalarda birer mobil büfe ile toplam 6 çadır kurulacak. Alanda su, maske, dezenfektan ve tek kullanımlık seccade dağıtılacak.
20
Ayasofya Camii`nin açılışı dolayısıyla belirlenen ulaşım güzergahları ve sağlık noktalarını gösteren detaylı bilgiler, İstanbul Valiliği internet sitesinde yer alacak.
21
Açılış takip edecek basın mensuplar için hazırlanan platformun kurulumu da devam ediyor. 7 metre yükseklikteki platformun önünde dev bir ekran olacak. İçeride yaşananlar dışarıda bu ekrandan takip edilecek.
22
Ayasofya Camii`nin ibadete açılmasının ardından turist kabulüne de başlanacak.
23
Cami içinde turistler için özel bir koridor oluşturuldu. Bu sayede namaz kılınan bölümler ayrıldı.
24
Ayasofya Camii`nde yarın sabah 10.00`da sala ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur`an-ı Kerim tilavetleri yapılacak.
25
Türkiye`nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet edecek.
26
Kur`an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak.
27
Ayasofya Camii, sabaha kadar açık olacak.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Sağlık Bakanlığı son bir haftalık koronavirüs raporunu açıkladı