Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, TÜRKSAT AŞ için TÜBİTAK UZAY liderliğinde, TAI, ASELSAN ve C-tech gibi şirketlerin katılımıyla geliştirilen TÜRKSAT 6A uydusu, 2023`te yörüngedeki yerini alacak.
2
TUSAŞ bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi`ni ziyaret eden Bakan Varank`a TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mesut Gökten eşlik etti.
3
İncelemeler sırasında Bakan Varank`a TÜRKSAT 6A`nın mayıs ayında işlevsel ve çevresel testlere başlayacağı bilgisi verildi.
4
Varank`ın, uzaya gönderilecek uydu için daha önce 2 uydu yapıp testlerden geçirilmesi gerektiğini bilgisi verildi.
5
Yetkililer, projede TÜBİTAK UZAY`ın koordinasyonunda yükleniciler ve alt yüklenicilerle birlikte ortalama 300 kişinin görev yaptığını söyledi.
6
Varank, Türkiye`nin yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A`yı üreten arkadaşları ziyarete geldiklerini anlatarak, "2023`te uzaya fırlatılacak olan kendi geliştirdiğimiz uydumuzun önünde bulunuyoruz. Uzay alanı, ülkelerin büyük yarış ve rekabet içinde oldukları bir alan. Dünyadaki ekonomik ve askeri yarış şu anda uzaya taşınmış durumda. Türkiye olarak Milli Uzay Programımızla önümüzdeki 10 yılda Türkiye`nin hangi alanlarda kabiliyetler geliştirmesi gerektiğini ilan etmiştik. Uydu geliştirme de önem verdiğimiz alanlardan bir tanesi. Gerek İMECE uydumuz gerekse TÜRKSAT 6A, bu alanda yetişmiş insan kaynağı ve aynı zamanda yeni yetiştirilecek olan insan kaynaklarımız açısından önemli projeler" dedi.