Barış Pınarı Harekatı'nın üzerinden 2 yıl geçerken Türkiye’nin altyapı, eğitim ve sağlık hizmetleri sayesinde Tel Abyad ve Rasulayn ilçeleri adeta yeniden doğdu.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi`nin 51`inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında, güvenliğini tehdit eden terör örgütü YPG/PKK başta olmak üzere Suriye`nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için 9 Ekim 2019`da Barış Pınarı Harekatı`nı başlattı.
2
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim 2019`da Twitter hesabından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye Milli Ordusu (SMO) ile Suriye`nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ`a karşı Barış Pınarı Harekatı`nı başlattığını bildirmişti.
3
TSK, ilk günün sonunda 22.30 sularında Tel Abyad`dan Fırat`ın doğusundaki topraklara giriş yaptı. Harekatın ikinci günü, muhaliflerin oluşturduğu Suriye Milli Ordusu (SMO), öğle saatlerinde Tel Abyad`a, akşam saatlerinde ise Rasulayn`a girdi. Harekatın 4. gününde Rasulayn ilçe merkezi, 5. gününde de Tel Abyad ilçe merkezi YPG/PKK`lı teröristlerden temizlendi.
4
SMO askerleri, TSK`nın desteğiyle güneyde daha derin bölgelere ilerlemeyi başardı. Harekatın 4. gününde SMO askerleri, harekatın en stratejik hedeflerinden biri olan M4 kara yoluna ulaştı. Harekatla, 4 bin kilometrekareden fazla alana yayılmış yaklaşık 600 yerleşim yeri terörden arındırıldı.
5
Türkiye`nin, ABD ve Rusya ile vardığı mutabakatlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 17 Ekim 2019`da Ankara`da yaptıkları görüşmede, YPG/PKK`nın güvenli bölgeden çekilmesi amacıyla Barış Pınarı Harekatı`na 120 saat ara verilmesi konusunda mutabakata vardı.
Bu sürede çok sayıda YPG/PKK’lı, Rasulayn`dan Haseke`ye tahliye edildi. TSK mutabakata tam olarak uyarken, YPG/ PKK’lı teröristler taciz ve ihlallerini sürdürdü.
22 Ekim`de Soçi’de düzenlenen Türkiye-Rusya zirvesinde Fırat`ın doğusu için kararlar alınmıştı.
6
Taraflar, 23 Ekim 2019 saat 12.00`den itibaren Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızlarının, Barış Pınarı Harekatı alanı dışında kalan YPG unsurları ve silahlarının, Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometre dışına çıkarılmasını temin etmesi konusunda anlaşmıştı.
Bu işlemin 150 saat içinde tamamlanması, aynı saat itibarıyla mevcut Barış Pınarı Harekatı alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Kamışlı hariç, Rus-Türk ortak devriyelerinin başlaması konusunda da uzlaşılmıştı. Ancak teröristler söz konusu bölgelerde işgalini sürdürüyor.
7
Bölgenin nüfusu 250 bini buldu
Harekatın tamamlanmasının ardından TSK ve SMO birlikleri, bölgenin güvenliğini sağlamaya ve terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koşulları oluşturmaya odaklandı.
Hayatın normale dönmesi için sağlık, eğitim ve hizmet alanlarında da Türkiye`nin yoğun katkıları sayesinde bölgenin nüfusu 250 bini buldu.
Bölgenin terörden temizlenmesinin ardından yerel meclisler kurularak bölge halkına hizmet sunulmaya başlandı.
AA muhabiri, Barış Pınarı Harekatı ile terörden kurtarılan bölgede çeşitli alanlarda yürütülen çalışmaları derledi.
8
22 sağlık tesisi sivillere ücretsiz tedavi hizmeti sunuyor
Teröristlerden arındırılan bölgelerde, sivillere ücretsiz sağlık hizmetlerine öncelik tanındı. Türkiye Sağlık Bakanlığı adına bölgede faaliyetler yürütülüyor.
Bu kapsamda Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde olduğu gibi Barış Pınarı Harekat bölgesinde de ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleriyle ilgili Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde, "Suriye Sağlık Görev Gücü Başkanlıkları" kuruldu.
Bu hastanelerde ve sağlık tesissilerinde ücretsiz çeşitli sağlık hizmetleri sunuluyor.
9
46 bin öğrenci ders başı yaptı
Türkiye, bölgenin terörden arındırılmasının hemen ardından bölgede yaşayan bireylerin eğitim hakkından faydalanması için hasar görmüş okulların onarımı amacıyla çalışma başlattı.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle de eğitime elverişli okullardaki sınıfların ve öğrencilerin ihtiyaçları giderildi.
Bölgede eğitime hazır hale getirilen 440 okulda bu sene ilkokul, ortaokul ve lise çağında toplam 46 bin 133 öğrenci ders başı yaptı.
10
Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde son iki yılda 32 okulun onarım-bakın ve teşrifat işlemleri yapıldı.
Barış Pınarı Harekatı bölgesindeki okullarda, Suriye Geçici Hükümeti`nin belirlediği müfredat işleniyor.
11
Türk STK`lerinin bölgeye yardımları sürüyor
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılay, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Şanlıurfa Valiliği Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi (SUDKOM) ile koordineli şekilde Türkiye yardım kuruluşları ihtiyaç sahiplerin yardım eli uzatmaya devam ediyor.