Beklenen gün geldi: James Webb'in yolculuğu başladı
NASA, Reuters, AP, TRT Haber
Yıllar önce fırlatılması beklenen ancak önce teknik zorluklar ardından da salgın nedeniyle fırlatılması ertelenen James Webb Uzay Teleskobu Türkiye saati ile 15.20'de fırlatıldı. Teleskop yaklaşık 10 milyar dolara mal oldu. Telekosbun, güneş sistemiyle ilgili soruları yanıtlaması, öte gezegenleri ve evreni derinlemesine incelemesi bekleniyor. Dünya dışında devam eden yaşam arayışındaki ipuçlarını da ortaya çıkarması planlanıyor.
Teleskop ismini NASA`nın eski yöneticilerinden James Webb`den alıyor.
2
Teleskop, Güney Amerika`nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası`nda yer alan Kourou Uzay Üssü`nden Ariane 5 roketi ile fırlatıldı.
3
Dünya`dan 1,5 milyon kilometre uzağa gidecek
Yapımı yaklaşık 20 yıl sürdü ve NASA`nın en uzun süreli projelerinden biri oldu.
4
Teleskop 30 günlük bir yolculuğun ardından Dünya`dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki L2 noktasına konuşlandırılacak.
5
Dünya dışı yaşamın peşinde...
James Webb, gözlem süresinin yüzde 50`sinden fazlasını oluşturacak olan iki temel bilimsel misyona sahip.
6
İlk olarak büyük patlamadan sadece birkaç yüz milyon yıl sonrasına bakılacak ve kozmik tarihin erken evreleri keşfedilecek.
7
İkinci büyük hedef, güneş sistemi dışındaki gezegenler anlamına gelen ötegezegenlerin keşfi. Ayrıca, bu gezegenlerin atmosferlerini incelenecek yaşam potansiyeli de araştırılacak.
8
Hubble Teleskobu solda/ James Webb sağda
Son teknolojiyle geliştirilen teleskop, 1990`dan beri yörüngedeki görevini sürdüren ve çeşitli gök cisimlerinin eşsiz görüntülerini kaydeden emektar Hubble Uzay Teleskobu`nun yerini alacak.
9
Teleskopun merkez parçası, 6,5 metre genişliğinde. Altınla kaplanmış berilyumdan yapılan, 18 küçük altıgen aynadan oluşuyor.
10
Bu parçalar, evrenin en uzak noktalarından gelen kızılötesi ışığı yansıtmak için optimize edildi.