"Atatürk" ismi verilen meydanı, Türkçe isimli restoranları, marketleri ve spor kulüplerinin yanı sıra günde 4 vakit ezan sesinin dışarı verildiği Belçika'nın Cheratte köyü, ziyaretçilere "Türkiye havası"nı yaşatıyor.
Köye 1960`larda maden ocaklarında çalışmak için gelen Türkler, bir yandan ülkeye entegre olurken diğer yandan kültür ve geleneklerini de koruyor.
2
Türkçe isimler, ezan sesleri, Atatürk meydanı
Cheratte sokaklarında dolaşırken duyulan ezan sesleri, Türkçe isimlerin yer aldığı tabelalar, restoranlar, marketler ve spor kulüpleri dikkati çekiyor.
3
Köyün bağlı olduğu Vise ilçesinin eski Belediye Başkanı Marcel Neven, köylülerin vatan ve Atatürk sevgisinden etkilenerek 2003`te bir caddeye Atatürk ismini vermiş.
4
Köy sakinlerinin aktardığına göre bu isim, yabancıların itirazı üzerine kaldırılsa da bir sene sonra caddenin geçtiği meydana verilmiş.
5
Başkan Neven, Türklere jest yapıp hediye etti
Köydeki Türklerin gurur kaynağı niteliğindeki meydanda kıraathane ve spor kulübü işleten Turgay Çakır, babasının 1963`te maden ocağında çalışmak için Cheratte`e geldiğini, kendisinin o dönem 9 yaşında olduğunu söyledi.
6
Çakır, Atatürk Meydanı`nı, "tarih profesörü olan ve Türkleri çok seven" eski Belediye Başkanı Neven`in burada yaşayan Türklere "jest" yapıp hediye ettiğini belirtti.
7
Burada ezan sesi dışarı veriliyor
Meydanın peyzaj düzenlemesi için belediyeye proje sunulduğunu ifade eden Çakır, Belçika`da çoğu yerde rastlanmazken bu meydanda ezan sesinin dışarı verildiğini söyledi.
8
Meydanın peyzaj düzenlemesi için belediyeye proje sunulduğunu ifade eden Çakır, Belçika`da çoğu yerde rastlanmazken bu meydanda ezan sesinin dışarı verildiğini söyledi.
9
Köy meydanında ezan sesleri yükseliyor
1970`te Nevşehir`den maden ocağında çalışmak için gelen Muhsin Demir, Atatürk Meydanı ile gurur duyduklarını ifade etti. 1981 yılında açılan Mimar Sinan Camisi`nin İmamı Yusuf Şen de bir yıldır Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olarak burada görev yaptığını belirterek halkın desteğiyle yıllar önce açılan camideki bu uygulamaya, Avrupa`nın birçok yerinde rastlanmadığına işaret etti.
10
Şen, "Vise Belediye Başkanlığının izniyle 1981`den bu yana sabah haricinde günde 4 defa bütün ezanlarımızı dışarıya veriyoruz. Halkımız da diğer gayrimüslim vatandaşlar da ezanımızı dinliyorlar." diye konuştu. Avrupa`da ezanın sesinin dışarı verilmesine nadir rastlanırken Belçika`da Belçika Diyanet Vakfı`na bağlı 72 camiden 6`sında ezan sesi dışarı veriliyor.