Akdeniz bölgesinin susuzluğa dayanıklı bitkisi zakkum; pembe çiçekleriyle çevreye güzellik katarken trafik kazalarını ve orman yangınlarını önlemede de kullanılıyor.
Dünya`da ılıman iklim bölgelerinde süs ve peysaj bitkisi olarak yetiştirilen zakkum, ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri`nde hem deniz seviyesinde hem de yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişiyor.
2
Yerel yönetimlerin şehir merkezlerindeki park, bahçe ve yol kenarlarını güzellleştirmek için sıklıkla kullandığı zakkum vatandaşlar ve turistik tesisler tarafından da tercih ediliyor.
3
Pembe, kırmızı ve beyaz çiçekli türleri bulunan zakkum susuzluğa dayanıklı yapısıyla sadece süs bitkisi olarak değil trafikte ve ormanlarda kaza ve yangınları önlemede de kullanılıyor.
4
Karayollarında orta refüjlere dikilen zakkum karşı yönden gelen araçların farlarını engellerken, ormanlık kesimlerde yol kenarlarına dikilerek sigara izmariti ve egsoz kıvılcımlarıyla, kolayca tutuşabilen orman bitkileri arasında set vazifesi görüyor.
5
Genellikle çalı şeklinde yetişen zakkuma tek ağaç formu da verilebilirken, haziran ayında açan çiçekleri eylül ayına kadar doğaya renk katmaya devam ediyor.