Körfez ilçesi Hereke-Şirinyalı mevkisinde yapılan dalışta müsilajın su altındaki izi sürüldü.
2
Deniz yüzeyinden dağılsa da 19 metre derinliğe kadar örümcek ağını andıran yapısıyla suda askıda kalan müsilaj, dalgıçlara sıra dışı deneyim yaşatıyor.
3
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, tek hücreli organizmaların vücut salgılarının oluşturduğu müsilajın içeriğini analiz etmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.
4
Müsilajın uzun yıllardır denizlerde görüldüğünü ancak iklim ve çevresel etkenlerle kıyılarda daha fazla görünür hal aldığını anlatan Ergül, deniz salyasının genellikle nisan ve ekim aylarında gözlemlendiğini söyledi.
5
Organik maddelerin birikimi olan müsilajın bir süre sonra parçalanmaya başlayacağını ve ortamdaki oksijeni tüketeceğini vurgulayan Ergül, bu durumun diğer deniz canlılarının ölümüne ya da yer değiştirmesine neden olabileceğini anlattı.
6
Doç. Dr. Ergül, müsilajın diğer deniz canlılarına olan etkisini, "Müsilajın denizin zemininde yaşayan canlıların üzerine bir örtü olarak düştüğünü düşünebiliriz. Şöyle değerlendirin, komşunuz üzerinize halı silkeliyor, tozu üzerinize geliyor" sözleriyle tanımladı.
7
Vatoz Dalış Merkezi eğitmeni Ekrem Ahmet Birol da bölgede rutin dalışlar gerçekleştirdiğini, hemen her gün müsilaj yayılımını gözlemleme imkanı bulduğunu söyledi.
8
Birol, müsilajın her sene görülen doğal bir olay olmasına karşın bu yıl uzun sürdüğüne ve Marmara Denizi`ni etkisi altına aldığına söyledi.
9
"BU YIL ÇOK UZUN SÜRDÜ"
Ekrem Ahmet Birol: Suların biraz ısınmasıyla bu tek hücreli planktonların çoğalması, her sene `sular kirlendi, kirlenmedi` tartışmalarına neden olur. Her yıl 15 günlük bir süreç olurdu, bu yıl çok uzun sürdü. Dalış yaptığımız için gözlemlediğimiz 19 metrelere kadar bembeyaz. Bu yıl dipte canlılığın azaldığını gözlemledim. Küçük balıklar, kendilerine oyuklar açıp gizlenmeye başladı. Yalnızca denizin üzerinde görünen kısmı değil, altında da oldukça fazla. Bu yaşadıklarımızın, birtakım şeylerin habercisi olduğunu öngörüp Körfeze birtakım farklı fonksiyonlar kazandırmanın, tabiatın kendi kendini temizlemesini hızlandırması açısından faydalı olacağını düşünüyorum.
10
110 TON DENİZ SALYASI TOPLANMIŞTI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, İzmit Körfezi`nde su yüzeyinden 42 günde 110 ton deniz salyası toplanmıştı.
11
Denizden alınarak çuvallara doldurulan yapışkan madde, bertaraf edilmek üzere İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme AŞ`ye (İZAYDAŞ) gönderilmişti.
12
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Marmara Gölü'nde usulsüz tarıma 1 milyon lira ceza