Kahramanmaraş merkezli depremler tarihi yapılarda da ciddi hasara yol açtı. Anadolu’nun en eski camilerinden Habib-i Neccar, 2 bin yıllık geçmişe sahip Karakuş Tümülüsü ve 250 yıllık Antakya Evleri gibi onlarca yapı sarsıntılara dayanamadı. İşte asrın felaketinde yıkılan veya hasar gören tarihi yapıların depremden önceki ve sonraki fotoğrafları…
Gaziantep’te yer alan Kurtuluş Camii, 1892’de Valide Meryem Kilisesi olarak yaptırılmış, 1960 yılında camiye dönüştürülmüştü. Şehrin önemli simgelerinden biri olan caminin depremler sonrasında kubbesi çöktü.
2
Şirvani Camii
Geçmişi 1600’lü yıllara kadar giden Şirvani Camii Gaziantep’te bulunuyor. Halk arasında “iki şerefeli cami” olarak da bilinen Şirvani Camii, büyük depremler sonrası hasar gördü.
3
Bayezid-i Bestami Türbesi
Kırıkhan’ın Alabeyli Köyü`nde yer alan Bayezid-i Bestami Türbesi, tarihi Darb-ı Sak Kalesi içerisinde yer alıyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Darb-ı Sak Kalesi gibi Bayezid-i Bestami Türbesi de büyük zarar gördü.
4
Antakya Rum Ortodoks Kilisesi
1833’te ahşap olarak inşa edilen kilise 1872 depreminde büyük hasar gördü ve yeniden yapıldı. 151 yıl sonra meydana gelen deprem, tarihi kilisede bir kez daha yıkıma neden oldu.
5
Diyarbakır Surları
Tarihi 5 bin yıl öncesine dek uzanan Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. İnsan eli ile yapılan en görkemli yapılar arasında gösterilen Diyarbakır Surları, depremlerde tahribata uğradı.
6
Hacı Yusuf Taş Camii
Yapımına 1893’te Sultan 2. Abdülhamid zamanında başlanan cami, 1912’de tamamlandı. Malatya’nın önemli tarihi yapılarından olan Hacı Yusuf Taş Camii, yaşanan iki büyük deprem sonrası yıkıldı.
7
Karakuş Tümülüsü
Nemrut Dağı eteklerinde bulunan Karakuş Tümülüsü 2 bin yıllık geçmişe sahip. Yaşanan şiddetli depremler sonrasında Adıyaman’ın Kahta ilçesinden yer alan Karakuş Tümülüsü’nde bulunan Tokalaşma Sütunu yıkıldı.
8
Adıyaman Ulu Camii
Adıyaman’da yer alan caminin, Dulkadiroğulları Beyliği zamanında inşa edildiği tahmin ediliyor. İl merkezinde yer alan Ulu Camii, şiddetli depremlere dayanamadı.
9
Sarımiye Camii
Hatay’ın Antakya ilçesinde yer alan Sarımiye Camii, 16’ncı yüzyılda inşa edildi. Kahramanmaraş merkezli büyük depremlere dayanamayan yüzlerce cami yıkılan tarihi miras arasında.
10
İskenderun Latin Katolik Kilisesi
Hatay’ın İskenderun ilçesinde yer alan İtalyan Latin Katolik Kilisesi, 1600’lü yılların başında Kapuçin Rahipleri tarafından kuruldu. 1888 yılında restore edilen tarihi kilise, deprem felaketi sonrası büyük hasar gördü.
11
Hatay Ulu Camii
Memlükler tarafından 16’ncı yüzyılda inşa edilen Ulu Camii, Hatay’ın en eski ve en büyük camisiydi. Ulu Camii, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tamamen yıkıldı.
12
Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi, Roma döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edildi. Şehrin simgesi haline gelen kalenin surları asrın felaketinde kısmen yıkıldı.
13
Hatay Meclisi
Hatay tarihinde önemli bir yere sahip olan bina, 1927’de inşa edildi. Hatay’ın Türkiye’ye katıldığı 1939’a kadar meclis binası olarak kullanıldı. Yaşanan büyük depremler sonrası tarihi kararın alındığı bina yıkıldı.
14
Tarihi Antakya Evleri
Hatay’ın Antakya ilçesinde yer alan tarihi taş evler ortalama 200-250 yıl önce inşa edildi. Her yıl yerli yabancı çok sayıda turistin ilgi odağı olan Tarihi Antakya Evleri, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasara uğradı.
15
Şeyh Camii
Kahramanmaraş’ta yer alan Şeyh Camii, 350 yıllık bir geçmişe sahip. Fansızların işgali sırasında minaresine top mermisi saplanan cami, İstiklal Savaşı`nın Kahramanmaraş’taki simgelerinden biriydi. Cami, 6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremler sonrası tamamen yıkıldı.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
1983'teki grizu faciasında hayatını kaybedenler anıldı