Her sene olduğu gibi bu yıl da işçi ve emekçiler, Mayıs'ın gelmesiyle birlikte bayramlarını dünyanın dört bir köşesinde kutluyor. Diğer yandan 1 Mayıs, ekonomik adaletsizliğin pençesindeki milyonlar için protesto zamanı anlamına da geliyor. Farklı coğrafyalardan benzer talepler duyuluyor.
Üç yıl süren COVID-19 kısıtlamalarının ardından Asya genelindeki eylemlerde katılımın çok arttığı görüldü.
2
Filipinler`in başkenti Manila`da da kortejler oluşturuldu
3
Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen`in maskesini takan bir gösterici, iş kanununda yapılan reformların hesabını sordu
4
5
Japonya`nın başkenti Tokyo`da toplanan binlerce gösterici hükümetin savunma bütçesini iki katına çıkarmasına karşı geldi. Bu paranın halkın refahı için harcaması gerektiği savunuldu.
6
Güney Korelilerin ön plana çıkan talebi, daha yüksek maaştı. Onbinlerce kişi yüksek enflasyon ve fazla çalışma saatlerinin maaşlara yansımadığını vurguladı.
7
Kuzey Kore İşçi Partisi`nin resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesinde ilginç bir başyazı yayımlandı. İşçilerin üretimdeki kotalarını doldurarak ülkenin lideri Kim Jong-un`a daha fazla destek vermesi gerektiği savunuldu.
Fotoğraf: Arşiv
8
Endonezya`daysa istihdam yaratmaya yönelik yasanın işçiler ve çevreye zarar vereceği haykırıldı.
9
Beyrut`taki komünistlerin eyleminde davul ve zurna görüldü
Lübnan`daki göçmen ev işçileri de ekonomik krizdeki bu ülkede eylem düzenledi. Nüfusun dörtte üçünün fakirlik koşullarında yaşadığı Ortadoğu ülkesinde işçiler omuz omuzaydı.
10
İspanya çapında 70`ten fazla yürüyüş düzenlendi. Güçlü sendikalar, AB ortalamasına göre zaten düşük kalan maaşlar yükselmezse "sosyal çatışma" yaşanacağı uyarısında bulundu. Haftada 4 gün çalışma planları desteklendi.
11
Yunanistan`ın başkenti Atina`da seçimlere 20 gün kala sokaklar hareketli.
12
13
Farklı sıkıntılar da bu günde dile getiriliyor. Küresel iklim değişikliğinin dünyanın sonunu getirebileceğini savunanlari, Paris`teki Louis Vuitton Müzesi`ni spreyle boyadı.
14
Fransa`da sendikalar uzun zamandır sürdürdükleri protestolarda dile getirdikleri talebi bir kere daha yüksek sesle haykırdı: "Emeklilik yaşını 62`den 64`e yükseltmeyin!"
15
Güçlü sendikalar, iklim eylemcileriyle birleşince katılımcı sayıları yüksek oldu. 2024 Paris Olimpiyatları da protesto edildi. Bu karar kamuoyunda geniş kesimler tarafından iyi karşılanmasa da emniyet müdürleri, istihbarat için kendilerine verilen drone kullanma iznini kullandı.