Eski Başbakan Yardımcısı ve SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün yaşamını yitirmesinin üzerinden 13 yıl geçti. Fizik alanında Nobel'den sonraki en önemli ödül olan Wigner Madalyası'nı 2004'te alan İnönü, bu ödülü Feza Gürsey'den sonra hak eden ikinci Türk oldu.
1
Türkiye Cumhuriyeti`nin 2`nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü`nün oğlu olan Erdal İnönü, 6 Haziran 1926`da dünyaya geldi.
2
İnönü, ilk, orta ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra 1947`de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü`nü bitirdi.
3
Daha sonra ABD`ye giden İnönü, Kaliforniya Üniversitesi Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora eğitimi gördü. Türkiye`ye 1952`de dönen İnönü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinden doçent unvanı aldı.
4
Sevinç İnönü ile 1957`de evlenen İnönü, Princeton Üniversitesi ile Oak Ridge Princeton National Laboratory`de 1958-1960 yıllarında "konuk araştırmacı" olarak yer aldı.
5
Sonrasında, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde rektörlük yapan Erdal İnönü, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra öğretim üyeliğini bırakarak siyasete girdi.
6
Kurulmasına öncülük ettiği Sosyal Demokrasi Partisi`nin (SODEP) Genel Başkanı olan İnönü, partisi ile Halkçı Parti`nin birleşmesinde de etkin bir rol oynadı.
7
Bu birleşmenin ardından Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) adıyla Türk siyaset hayatında yerini alan partinin Genel Başkanı İnönü oldu.
8
İnönü, ilk seçimlerde İzmir Milletvekili seçilerek, Meclis`e girdi.
9
İki milletvekilinin istifasını istedi
Aynı seçimlere SHP listelerinden katılan Halkın Emek Partisi (HEP) adaylarından 18`i milletvekili seçilerek Meclis`e girdi. HEP`li Leyla Zana ile Hatip Dicle`nin Kürtçe yemin etmek istemeleri üzerine, TBMM`de yaşananlar ve Paris`teki Kürt konferansı tartışması sonrası Erdal İnönü, bu iki milletvekilinin partiden istifasını istedi.
10
Siyasi kariyerini noktaladı
SHP`nin 1992`deki 7. Olağanüstü Kurultayı`nda İnönü`nün karşısına çıkan Deniz Baykal ve muhalefet grubu başarılı olamadı. İnönü`nün yeniden Genel Başkan seçildiği kurultay sonrası, Baykal ve ekibi SHP`den ayrılarak 12 Eylül 1980 darbesinin ardından kapatılan CHP`yi yeniden açtı.
11
Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın 17 Nisan 1993`teki ölümü ve ardından Süleyman Demirel`in cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra yaklaşık 1,5 ay Başbakanlık görevine vekalet eden İnönü, Demirel`in cumhurbaşkanı adaylığına verdiği destek nedeniyle sol kesimin eleştirilerine maruz kaldı.
12
SHP ile CHP`nin birleştiği 1995`teki kurultayda CHP`nin "Onursal Genel Başkanı" seçilen İnönü, DYP-CHP koalisyon hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oldu.
13
14
Bilimsel çalışmaları iz bıraktı
TÜBİTAK Bilim Kurulu, Atom Enerjisi Komisyonu, UNESCO Yürütme Konseyi üyeliği ve Türk Fizik Derneği başkanlığında bulunan Erdal İnönü`nün, 1951`de Macar asıllı ABD`li atom fizikçisi Eugene Wigner ile Princeton Üniversitesi`nde ortak yaptığı çalışma uluslararası bilim dergilerinde yer aldı.
15
Fizik alanında Nobel`den sonraki en önemli ödül olan Wigner Madalyası`nı 2004`te alan İnönü, bu ödülü Feza Gürsey`den sonra hak eden ikinci Türk oldu. (Fotoğraf: AA)
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Sarıkamış, harekatın 106. yılı etkinliklerine hazırlanıyor