Filistin direnişinin sembolü: Karpuz ne ifade ediyor?
Reuters, AFP, AA, Getty Images
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto edenler ateşkes çağrılarıyla sokakları, meydanları doldurdu. Dünyanın pek çok kentinde düzenlenen Gazze yanlısı gösterilerde protestocular, Filistin bayrakları ve pankartlarla barış taleplerini yüksek sesle dile getirdi. O pankartlardan bazılarında yer alan karpuz figürleri de dikkatlerden kaçmadı. Gelin karpuzun Filistinliler için anlamına yakından bakalım…
Filistin bayrağı, 1967`deki savaşın ardından Gazze ve Batı Şeria`da yasaklanmıştı. Filistin bayrağını taşıyanlar ya da asanlar birer birer tutuklanıyordu.
2
Bu yasak Filistin mücadelesi için bir engel değildi. Filistin bayrağının renklerini içinde barındıran karpuz, işte bu noktada devreye girdi.
3
Filistinliler bayraklarının suç haline gelmesinin ardından karpuz dilimleri taşımaya başladı. Kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil renklerin bir arada olduğu karpuz, direnişin sembolü oldu.
4
Filistin halkına yapılan her zulümde karpuz kendisine ifade alanı buldu. Çünkü Filistin bayrağına yönelik yasak 26 yıl sürdü.
5
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail`in 1993`te imzaladığı Oslo Anlaşması ile bayrak, Filistin’in simgesi olarak kabul edildi.
6
Böylece yasak kalktı. Filistin bayrağı Gazze ve Batı Şeria`da kullanılmaya başlandı.
7
Filistin direnişinin sembolü olan karpuz, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırıları ile yeniden gündeme geldi. Ateşkes çağrısı yapılan protestolarda sıkça kullanıldı.
8
Başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede, farklı kentlerde düzenlenen protesto ve yürüyüşlerde Filistin bayrağının yanı sıra karpuz sembolü de kullanıldı.
9
İsrail’in Filistin bayrağına uyguladığı yasakla ortaya çıkan karpuz figürü, Filistinlerin sembolü olmaya devam edecek gibi görünüyor.
10
11
12
13
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
New York'ta ırkçı saldırıya uğrayan Müslüman sokak satıcısına destek