İklim değişikliğinin olağan dışı hava olaylarını körüklemesi ve petrol sızıntısı gibi çevresel felaketler, vahşi yaşamı ve insan sağlığını tehdit ediyor. Risklerin en aza inmesi ise dünyanın fosil yakıtlardan uzaklaşmasını sağlamakla mümkün. Peki fosil yakıtların yeri nasıl doldurulabilir? İşte gelecekte fosil yakıtın yerine geçecek 5 alternatif enerji kaynağı.
Ancak yenilenebilir kaynaklara tam olarak geçebilmemiz için hala üstesinden gelinmesi gereken engeller var.
2
Enerjinin depolanması, iletimin kamu tarafından kabul edilmesi elektrikli araçların ve alternatif ev ısıtmasının hatlarının kurulması gibi.
3
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
4
Güneş Enerjisi
İnsanlar, milattan önce 7`nci yüzyıldan beri güneş ışığını kullanıyor. Ancak modern güneş pilinin icat edilmesi, 1900`lerin ortalarında gerçekleşti. Fosil yakıtların aksine, güneş enerjisi sistemleri sera gazı veya hava kirliliği yaymıyor, bu da güneş enerjisini iklim krizine karşı en iyi potansiyel çözümlerden biri haline getiriyor.
5
Fosil yakıtların aksine, güneş enerjisi sistemleri sera gazı veya hava kirliliği yaymıyor, bu da güneş enerjisini iklim krizine karşı en iyi potansiyel çözümlerden biri haline getiriyor.
6
Rüzgar Enerjisi
Güneş enerjisiyle birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde en hız kazanacak enerji kaynağı rüzgar. ABD`deki rüzgar enerjisi üretimi , 2000 yılında yılda yaklaşık 6 milyar kilovatsaatten 2020`de yaklaşık 338 milyar saate çıkarak , son otuz yılda önemli ölçüde arttı .
7
Rüzgar enerjisi türbinlerle üretiliyor. Rüzgar, elektrik üreten bir elektrik jeneratörünü döndüren bir tahrik miline bağlı olan türbinlerin kanatlarını hareket ettiriyor.
8
Jeotermal Enerji
Jeotermal enerji, kaynağını yer kabuğundaki ısıdan alıyor. Jeotermal, yenilenebilir bir enerji kaynağı, çünkü ısı, dünyanın içinde sürekli olarak üretiliyor. Türkiye de jeotermal potansiyeli oldukça yüksek olup, potansiyel oluşturan alanların yüzde 78`i Batı Anadolu`da, yüzde 9’u İç Anadolu`da, yüzde 7`si Marmara Bölgesinde, yüzde 5`i Doğu Anadolu`da ve yüzde 1`i diğer bölgelerde yer alıyor.
9
Bugün için ülkemizde elde edilen jeotermal enerjiden elektrik üretimi, ısıtma (sera ve konut), termal ve sağlık turizmi, endüstriyel mineral eldesi, balıkçılık, kurutmacılık vb. gibi alanlarda yararlanılıyor.
10
Hidroelektrik
Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan Hidroelektrik, elektrik üretimi için kullanılan en eski enerji kaynaklarından biri. Bu enerji akan sudan yararlanmak suretiyle elektrik enerjisinin üretilmesi anlamına geliyor.
11
Türkiye de hidroelektrik kurulu gücünde dünyada ilk 10 ülke arasında bulunuyor. Türkiye`nin hidroelektrik kurulu gücü temmuz sonu itibarıyla 31 bin 436 megavata ulaşmış durumda.
12
Hidroelektrik kullanımı ile ilgili en büyük sorun su kaynaklarının azalması. İklim krizi, Batı`daki rezervuarları boşaltan ve su kıtlığını tetikleyen kuraklığı körüklüyor. California`da, 1967`de açılan bir elektrik santrali, düşük su seviyeleri nedeniyle2020 yazında kapanmak zorunda kaldı.
13
Nükleer Enerji
Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türü. Nükleer santraller hem yakıt olan enerjisi hem de ürettiği elektriği fazla olan santraller. Nükleer enerji, günümüzün ve geleceğin en önemli enerji kaynaklarından biri olarak kabul görüyor.
14
Türkiye`nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali`nin ilk reaktörü 2023`te devreye girecek. Akkuyu, yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.
15
Akkuyu Nükleer Santrali tamamlandığında 4 bin 800 megavatlık güç ile Türkiye`nin kesintisiz enerji kaynağı olacak.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Bakan Varank yerli şanzımanlı kamyonun başına geçti