Gökyüzünün kartallarının tarihi: Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi
TRT Haber
Müzeler serimizde bu hafta Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi’ndeyiz. 63 bin metrekare açık ve 2 bin metrekare kapalı alana sahip olan müze, geniş bir koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Gelin havacılık tarihine ışık tutan bu müzeyi birlikte keşfedelim.
11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’nın yanında bulunan Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi, açık ve kapalı sergi alanı olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
2
Açık sergi alanının giriş kısmında Türk havacılık tarihinde ilklere imza atmış Mahmut Şevket Paşa, Zeki Doğan, Sabiha Gökçen gibi önemli isimlerin büstleri ziyaretçileri karşılıyor. Aynı alanda Hava Kuvvetleri envanterine girmiş yer silah sistemleri ile AN-FPS-88 arama radarı ve AN-FPS-89 irtifa radarı da sergileniyor.
3
Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri’ne hizmet vermiş 30 adet muharip, keşif, eğitim, nakliye, arama kurtarma ve irtibat maksatlı kullanılmış uçak ve bir adet helikopter de müzenin oldukça geniş açık alanında meraklılarıyla buluşuyor.
4
Kapalı sergi alanında Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi’nin ilk uçuş denemelerini anlatan maketler yer alıyor.
5
Havacılık tarihinin çeşitli fotoğraf ve belgelerle aktarıldığı, Türk ve Dünya Havacılık Tarihi Salonu’nda Türk Hava Kuvvetleri’nin kuruluşundan günümüze kadar envanterine girmiş uçakların maketleri bulunuyor.
6
Türk Hava Kurumu, Etimesgut`ta daha önce kurulan atölyelerin genişletilmesiyle `Uçak Fabrikası Projesi`ni 1942 yılında hayata geçirdi. Oluşturulan projelerde birçok uçak imal edildi. Bunlardan biri de Büstler ve Flamalar Salonu’nda sergilenen ‘Milles Magister’ uçağı. 7 Haziran 1942’de, Etimesgut Uçak Fabrikası’nda yapılan ilk Miles Magister uçağı devlet yetkililerinin de katıldığı bir törenle havalandı.
7
Türk Hava Kurumu’nda eğitim uçağı olarak görev yaptıktan sonra Hür Kanatlar Havacılık Kulübü’ne devredilerek burada sportif uçuşlar için kullanılan Miles Magister, son on yıldır müzede sergileniyor.
8
Vitrininde bugünün pilot kıyafetleri sergilenirken pilotların sırt çantasında bulunan serbest atlama sırt paraşütleri ve kaza kırım halinde acil durumlarda kullanabilecekleri hayat idame kiti de yer alıyor. Olta takımı, pusula, güneş kremi, işaret fişeği, dingi botu gibi ekipmanlar vitrin içinde sergileniyor. Vitrinde yer alan F-16 uçağına ait kara kutu da ziyaretçilerin ilgisini çeken ögeler arasında bulunuyor.
9
Pilot kabinindeki konuşmaları belirli aralıklarla kaydeden kara kutular çarpma durumunda zarar görme riskini en aza indirmek için uçağın kuyruk kısmında yer alır. Deniz suyundan 30 gün boyunca etkilenmeyecek şekilde tasarlanan bu kutular, bilinenin aksine, kolay bulunabilmesi için turuncu renktedir.
10
Akrotim vitrininde Türk Hava Kuvvetleri’nin kuruluşundan günümüze kadar görev yapan Akrotim filoları hakkında bilgi edinilebiliyor. Türk Yıldızları pilotuna ait kırmızı renkte uçuş tulumu, kaskı ve Hava Kuvvetleri’nin 100. yılında kurulan Solotürk’e ait objeler ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
11
Şehitler Salonu’nda Türk Hava Kuvvetleri’nin kurulduğu 1911 yılından günümüze kadar verilen havacı şehitlerimizin isim listesi yer alırken ilk kadın jet pilotu şehidimiz Teğmen Ayfer Gök ve Kıbrıs şehidimiz Yüzbaşı Cengiz Topel’e ait kişisel eşyalar da bu salonda sergileniyor.
12
Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, 1964 yılında Rumları, Kıbrıs Türk halkına karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Eskişehir’den Kıbrıs’a Filo Komutanı olarak gönderildi. Topel’in uçağı harekat esnasında yerden isabet alarak düşürüldü.
13
Yüzbaşı Cengiz Topel paraşütle atlamayı başardı fakat Rumlar tarafından esir edilerek işkenceyle şehit edildi. Kıbrıs hava harp şehidimiz olan Yüzbaşı Cengiz Topel 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı Hava Şehitliği‘nde toprağa verildi.
14
Müze, Türk Hava Kuvvetleri’ni tanıtmak, gençlere havacılık sevgisini aşılamak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor.
15
Eğer sizde Türk Hava Kuvvetleri’nin gelişim sürecini öğrenmek, havacılık tarihinde büyük bir yer edinen kahramanlarımızla tanışmak isterseniz Hava Kuvvetleri Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.