İki kıtayı birbirinden ayıran İstanbul Boğazı birçok camiye ev sahipliği yapıyor. Çoğu deniz kenarında olan bu camiler, manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor.
Cami Beşiktaş’tan Ortaköy’e giden Çırağan Caddesi’ne bağlanan Yahya Efendi yokuşunda yer alıyor. Yokuşu çıkınca Boğaz’a nazır büyük bir arazi üzerine kurulu yapı, avlusundaki eşsiz manzara ile dikkat çekiyor.
2
Osmanlı uleması olan Yahya Efendi aslen Trabzonludur. Uzun yıllar Beşiktaş’ta müderrislik yapması sebebiyle Beşiktaşî Yahya Efendi diye de biliniyor.
3
Yahya Efendi Camii, 16. yüzyıl eserlerinden biri. İç mekanı 200 metrekare. Toplamda 400 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Hangi yıl yapıldığı hakkında kesin bilgi yok. Ancak, caminin yakınındaki çeşmenin 1538 yılında inşa edildiğini belirten kitabesinden yola çıkarak, caminin de bu tarihe yakın bir zamanda yapıldığı söyleniyor.
4
Defterdar İbrahim Paşa Camii
5
Ortaköy Defterdarburnu’nda, deniz kıyısındaki bu yapı, 17. yüzyıla ait. 1661 yılında Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılan caminin üst bölümü ahşap.
6
Merdivenle inilen deniz kıyısındaki Defterdar İbrahim Paşa Camii, birçok kez tadilat geçirdi.
7
En son 2011 yılındaki restorasyonla bugünkü halini alan yapı Boğaz`a sıfır bir avluya sahip.
8
Büyük Mecidiye Camii
9
Ortaköy Camii olarak da bilinen yapı Ortaköy İskele Meydanı’nın kuzeyinde yer alıyor. Günümüzde İstanbul’un simgelerinden biri olan yapı, Boğaz ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenler için akla gelen adreslerden biri konumunda.
10
Sultan Abdülmecit’in Boğaziçi’nin güzelleşmesi için 1854’te yaptırdığı caminin mimarı Nikagos Balyan.
11
Caminin en önemli özelliklerinden biri, mimari açıdan 18. yüzyıldan sonrası Fransız, İtalyan saraylarında kullanılan Barok mimarisi tarzında yapılması olarak biliniyor.
12
Vaniköy Camii
13
Yine deniz kenarında olan ve Üsküdar Vaniköy’de yer alan yapı Vani Mehmet Efendi Camii olarak da biliniyor. Camiye adın veren Vanî Mehmed Efendi, Padişah IV. Mehmet devrinde Köprülüzâde Fazıl Ahmed Paşa’nın himâyesini cezbederek dönemin ulema sınıfının meşhur vaizleri arasında yer almış.
14
Ahşap olan cami, 15 Kasım 2020 tarihinde elektrik tesisatından kaynaklanan yangın nedeniyle ağır hasar aldı.
15
2,5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 16 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.
16
Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Cami
17
Üsküdar Kuleli Caddesi üzerinde bulunan Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Cami, Sultan III. Ahmet döneminde 1720 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın damadı Kaptan-ı Deryalık yapmış olan Nişancı Mustafa Paşa tarafından yaptırıldı.
18
Çengelköy’de Kuleli Askeri Lisesi ile neredeyse yanyana olan yapı 1990’ların başında kapsamlı bir restorasyondan geçti.Tek minareli ve tek şerefeli olan bu cami, Kulebahçe Mescidi, Kuleli Ocağı Mescidi ve Kuleli Cami olarak da biliniyor.
19
Üryanizade Camii
20
İbadethaneden çok, küçük bir köşkü andıran cami, Kuzguncuk ile Beylerbeyi arasında yer alıyor. 1860 yılında Üryanizade Ahmet Esat Efendi tarafından inşa ettirilen caminin 40 günde tamamlandığı rivayet ediliyor.
21
Ahşap minaresi tek şerefeli olan Üryanizade Camii, 2013 yılında başlayan uzun bir restorasyon çalışmasının ardından 2017 yılında yeniden ibadete açıldı.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Ankara'nın ilk "kedi" konseptli kafesine müşterilerden yoğun ilgi