İstanbul'un birçok noktasında tarihe tanıklık eden anıt ağaçlar bulunuyor. Zamana karşı direnen İstanbul'un en yaşlı ağaçları, ihtişamlı görüntüleriyle de büyük beğeni topluyor.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanı’nda bulunan doğu çınarı bin 300 yıllık tarihi ile İstanbul’un en yaşlı ağacı olarak biliniyor.
2
Doğu çınarının içi, çürüme kaynaklı boşalmış durumda. Ağaç geçmişte birçok kez yangın tehlikesi atlattığından bugün bulunduğu alan güvenlik gerekçesiyle ziyarete kapalı.
3
Çevre: 8.00 metre
Çap: 4.50 metre
Uzunluk: 16 metre (Ortalama boy)
4
Ayasofya Meydanı (Çınar)
Osmanlı padişahı 1. Mahmud döneminde halka, yazları soğuk su, kışları ise salep ikram edilmek üzere yaptırılan sebil civarına dikildiği söyleniyor.
5
Çevre: 5.20 metre
Çap: 1.65 metre
Uzunluk: 22 metre
6
Beykoz Sultaniye Parkı (Çınar)
Güreş, cirit ve av sporlarına meraklı olan Sultan Abdülaziz`in bugün Sultaniye Parkı olarak bilinen mesire alanında konakladığı belirtiliyor. Sultan tarafından bu alana bir çeşme yaptırılır. Bu ağacın da çeşme ile aynı dönem dikildiği biliniyor.
7
Çevre: 6.45 metre
Çap: 2.00 metre
Uzunluk: 11 metre (Ortalama boy)
8
Sarıyer Emirgan Korusu (Ihlamur)
Emirgan Korusu, 17. yüzyılda Osmanlı Padişahı IV. Murad tarafından Emirgûneoğlu Yusuf Paşa`ya armağan edildi. Daha önce Feridun Bahçeleri olarak adlandırılan bölge "Emirgân Korusu" olarak adlandırıldı. Yüzyıllar boyunca pek çok kez el değiştiren koru 19. yüzyılda Osmanlı Padişah’ı Abdüzlaziz tarafından İsmail Paşa’ya verildi. 1800’lü yılların ortalarında koruya üç köşk yaptırılırken ıhlamur ağacının da aynı dönemlerde dikildiği tahmin ediliyor.
9
Çevre: 3.50 metre
Çap: 4.20 metre
Uzunluk: 10 metre (Ortalama boy)
10
Sirkeci (Çınar)
Tarihi yarımada üzerinde Sirkeci’de bulunan ağaç iki tramvay yolunun tam ortasında yer alıyor. 1. Sultan Ahmet tarafından 17. yüzyıl başlarında parkın girişine bir çeşme yaptırılırken, ağacın da çeşme ile aynı tarihte dikildiği biliniyor.
11
Çevre: 7.10 metre
Çap: 2.20 metre
Uzunluk: 25 metre (Ortalama boy)
12
Beyazıt Meydanı (Çınar ve at kestanesi)
Tarihi Beyazıt Meydanı’nda çok sayıda ağaç yer alıyor. Bu ağaçlardan bazılarının kökleri ise yüzyıllar öncesine uzanıyor. Sahaflar Çarşısı girişinde bulunan çınar ağacının Osmanlı Dönemi`nde gerçekleştirilen idam cezalarında dar ağacı olarak kullanıldığı söyleniyor. Hemen Beyazıt Camii önünde yer alan at kestanesi ağacı da anıt ağaç olarak kabul ediliyor.
13
Çınar:
Çevre: 6.30 metre
Çap: 2.00 metre
Uzunluk: 26 metre (Ortalama boy)
14
At kestanesi:
Çevre: 4.00 metre
Çap: 1.30 metre
Uzunluk: 18 metre (Ortalama boy)
15
Kanlıca Hidiv Kasrı (Meşe)
Çevre: 4.40 metre
Çap: 1.40 metre
Uzunluk: 28 metre (Ortalama boy)
16
Beykoz On Çeşme (Çınar)
Çevre: 3.40 metre
Çap: 1.10 metre
Uzunluk: 8 metre (Ortalama boy)
17
Beykoz Orta Çeşme (Çınar)
Çevre: 4.40 metre
Çap: 1.40 metre
Uzunluk: 15 metre (Ortalama boy)
18
Beykoz Orta Çeşme (Çınar)
19
Beykoz Orta Çeşme (Çınar)
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Nesli tükenme tehlikesi altındaki "Anadolu vaşağı" Antalya'da görüntülendi