Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında, yalan haber ve söylemlerin sosyal medyadan yayılma hızına tepki göstererek, Avrupa ve Amerika’da konuyla ilgili hukuki düzenlemelere atıfta bulunmuştu. Peki o düzenlemeler neler? İşte bazı örnekler…
Avrupa Birliği Komisyonu Facebook`a, Whatsapp`ın satın alımı sırasında yanlış ve yanıltıcı bilgi sağladığı gerekçesiyle 110 milyon euro`luk ceza kesmişti.
2
ABD
"Fasıl 230" adlı bir düzenleme var. Buna göre de şirketler isterse paylaşım ve hesaplara müdahale edebiliyor.
3
Fransa
2020’de konuya ilişkin yasal düzenleme yapıldı. Ayrımcılık ve şiddet içerikli paylaşımlar yasaklandı. Terör ve çocuk istismarı paylaşımları 1 saat içinde kaldırılıyor.
4
Teknoloji şirketi yasaya aykırı içeriği 24 saat içinde kaldırabiliyor. Ülke, Google ve Amazon`a AB gizlilik kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile toplam 135 milyon euro ceza vermişti.
5
Almanya
2018`de yasal düzenleme yapıldı. Yasaya göre paylaşımlarla ilgili şikayetler incelenebiliyor. Yasaya aykırı içerikler 24 saat içinde kaldırılıyor. İhlal durumunda ise 5 ile 25 milyon euro para cezası arasında değişiyor.
6
Öte yandan Alman makamlar, mesaj uygulaması Telegram`a suç unsuru içeren yazışmalar için dava açtı. Bu mesajların silinmemesi halinde Telegram 55 milyon euro ceza ödeyecek.
7
İngiltere
Yasal düzenleme yapılması gündemde. Şirketler sakıncalı içeriklerden sorumlu olabilecek. Şiddet, terör ve çocuk istismarı paylaşımları silinebilecek. Düzenlemeye uymayan şirketler ise ceza alabilecek.
8
Çin
Ülkede birçok sosyal medya ağı yasak. Ulusal firmaların uygulamaları kullanıma açık. Kullanılması yasak kelimeleri içeren paylaşımlar ise siliniyor. Yasak kelimelerin listesi rutin olarak yenileniyor.
9
Rusya
2015`ten bugüne çeşitli düzenlemeler yapıldı. Ülkede acil durum halinde internet erişimi kapatılıyor. Vatandaş verileri Rusya`daki sunucularda saklanıyor. İhlal durumunda 18 milyon rubleye kadar para cezası var.
10
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, sosyal medyadaki asılsız haberlere yönelik yasal düzenlemeleri işareti etti ve "Bu hukuki adımları artık bizim de acilen gündemimize almamız gerekiyor" dedi.
“Yalan ve iftira meselesinde tek sorun CHP’nin başındaki zat olsa mazurdur der geçeriz. Ama bu mesele medyada ve sosyal medyada büyüyen bir sorun halini almıştır. Sosyal medyanın en önemli yayılma mecrası olduğu bu sorun, sadece ülkemizle de sınırlı değildir. Avrupa’dan Amerika’ya kadar demokrasiyle yönetilen her yerde bu sorun tartışılmakta ve çözüm yolları aranmaktadır. Hatta birçok ülke bu tehditle mücadele için çeşitli kanuni düzenlemelere gitmektedir.”