İzmit Körfezi'nde kirlilik azaldı, balık popülasyonu ve biyoçeşitlilik arttı
AA
İzmit Körfezi'nde 2007 yılından bu yana yürütülen çevre dostu yatırımların sonucunda kirliliğin azalması sağlanırken balık popülasyonu ve biyoçeşitliliğin de arttığı gözlemlendi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi`nde 2007 yılından bu yana yürütülen çevre yatırımlarıyla kirliliğin azaldığını, balık popülasyonunun arttığını söyledi.
2
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK`ın 2007`den bu yana İzmit Körfezi`nin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yürüttüğüne değinen Büyükakın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığında başlatılan "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında 2 Mayıs 2023`ten bu yana İzmit Körfezi`nin doğu yakasında dip çamuru temizliği yapıldığını hatırlattı.
3
Büyükakın, yaklaşık 100 yılda biriktiği değerlendirilen 8 milyon ton dip çamurunun temizlenmesi için çalışmaların devam ettiği İzmit Körfezi`ne, 23 arıtma tesisi sayesinde derelerden gelen günlük 400 ton çamurun denize akmasının önlendiğini bildirerek, "Deniz ekosistemi açısından, biyolojik çeşitliliğin devamı açısından da o çamurun oradan uzaklaştırılması, balıkların yumurtlama alanları vesaire açısından da önemli. Aynı zamanda denizin oksijen seviyesi açısından da önemli" diye konuştu.
4
Denizin oksijen seviyesinin düşmemesinin önemine değinen Büyükakın, "Kocaeli`de 23 arıtma tesisi var. Bunların tamamı biyolojik arıtma. Yüzde 73`ü ileri biyolojik, yüzde 27`si biyolojik arıtma. Kocaeli`de denize bir damla evsel atık su deşarjı yapılmıyor. Bu niye önemli? Bu da yine azot ve fosfor açısından önemli. Çünkü azot ve fosforun denizde kirliliğe, bazı mikroorganizmaların gelişmesine sebep oluyor ki, o da müsilaj dediğimiz problemle bizi karşı karşıya getiriyor" bilgilerini paylaştı.
5
Körfez, atık tutucular, deniz süpürgeleri ve amfibi araçlarla çöpten arındırılıyor
Yüzeye gerdikleri atık tutucular sayesinde 8 bin ton civarında atığın denizden uzaklaştırıldığını, ayrıca yüzeyde özellikle plastiklerin tutulmasını sağlayan çöp kapanlarının çeşitli bölgelere yerleştirildiğini kaydeden Büyükakın, "Bunun haricinde deniz süpürgeleri var. Önlemlere rağmen denizin yüzeyinde kirlilik olursa deniz süpürgeleriyle alınıyor. Deniz süpürgesinin giremediği daha kıyı alanlar oluyor. Oralarda 2 amfibik aracımız var. Onlarla kıyıya vurmuş çöpleri topluyoruz" şeklinde konuştu.