2022 Dünya Kupası'nda kullanılacak 8 stat, birbirinden farklı özellikleriyle futbolseverleri ağırlayacak. İşte estetik ve teknolojinin buluştuğu stadyumlar....
Açılış maçında dünyayı selamlayacak Al Bayt Stadı, bölgedeki halk tarafından yüzyıllardır kullanılan "bayt al sha`ar" çadırlarından esinlenilerek tasarlandı.
2
Çadırların ip detaylarının bile yansıtıldığı sıra dışı bir görünüme sahip stat, ülkenin en kuzeyinde ve ulaşım metro istasyonundan otobüslerle sağlanıyor.
3
Lusail Stadyumu - 80 bin kişilik
Karakteristik ışık ve gölge etkileşiminden ilham alınarak tasarlanan Lusail, Katar`daki en büyük stat olmasının yanı sıra, perdenin kapanacağı maça da ev sahipliği yapacak.
4
Stadın cephesi ise bölgede medeniyetin yükselişi sırasında günlük hayatta kullanılan eşyaların ya da el işi sanat eserlerinin üzerindeki karmaşık motifleri yansıtıyor.
5
Al Janoub Stadı - 40 bin kişilik
Başkent Doha`ya 20 kilometreden az bir mesafede yer alan fütüristik Al Janoub Stadı, 2016 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı.
6
Çizgileri, yine Hadid`in tasarladığı ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları`nda su sporlarına ev sahipliği yapan Aquatics Center`ı anımsatıyor. Al Janoub Stadı, AI Wakrah kentinin balıkçılık ve inci dalışı geçmişinden esinlenilerek yapılan, zarif kıvrımlarıyla etkileyici bir kuşbakışı görüntüye sahip.
7
Education City Stadı - 40 bin kişilik
Al Rayyan kentinde bulunan ve metroyla gidilebilen Education City Stadı, cephesindeki elmas benzeri geometrik desenler oluşturan üçgenler sayesinde güneş hareket ettikçe renk değiştirme özelliğiyle öne çıkıyor.
8
Üniversiteler, yeşil alanlar ve yüksek teknolojili tesislerle çevrili stat, Dünya Kupası sonrasında toplumun ve kampüsün ihtiyaçlarına hizmet vermeye devam edecek.
9
Ahmed Bin Ali Stadı - 40 bin kişilik
Yerel kültür ve geleneklerden esinlenilerek tasarlanan Ahmed Bin Ali Stadı, mimarisinde çevresindeki kum tepelerini yansıtan cepheleri ve ülkenin farklı özelliklerini tasvir eden geometrik desenleri barındırıyor.
10
Education City Stadı ile arasında sadece bir metro durağı bulunan Ahmed Bin Ali Stadı`na istasyondan klimalı bir yolla ulaşılıyor.
11
Uluslararası Halife Stadı - 40 bin kişilik
1976 yılında inşa edilen Katar spor tarihinin simge yapısı Uluslararası Halife Stadı, 2011`de Asya Kupası finali, 2019`da Dünya Atletizm Şampiyonası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası başta olmak üzere çok sayıda önemli organizasyona ev sahipliği yaptı.
12
Dünya Kupası heyecanına ortak olmaya hazırlanan stadın önemli özelliklerinden biri, içinde yer alan 3-2-1 müzesi. Müzede, Pele, Maradona ve Lionel Messi`nin de aralarında bulunduğu dünya futbolunun efsane isimlerinin imzaladığı hatıra eşyaları ziyaretçileri bekliyor.
13
Stat 974 - 40 bin kişilik
Katar`ın denizcilik ve ticaret mirasından esinlenerek tasarlanan Stat 974, kupa tarihinin ilk sökülebilir tesisi olmasıyla da tarihe geçti.
14
Stada ismini veren 974 rakamı ise hem Katar`ın uluslararası arama kodu hem de inşaatı sırasında kullanılan nakliye konteynırlarının tam sayısı.
15
Al Thumama Stadı - 40 bin kişilik
Doha`nın güneyinde yer alan stat, bölgedeki erkeklerin başlıklarını yerinde tutmak için kullandıkları "Gahfiya"dan esinlenerek tasarlandı.
16
Grup aşamasında ev sahibi Katar`ın yanı sıra İspanya, Hollanda, ABD ve Kanada`nın maçlarına ev sahipliği yapacak stadın üst iki katının sökülerek kapasitesinin turnuvadan sonra 20 bine düşürülmesi öngörülüyor.