Kazı çalışmalarında 30'a yakın çocuk mezarı bulundu
DHA
Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen ve bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında 9 binin üzerinde mezar taşının tespit edildiği Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 30'a yakın çocuk mezarı da bulundu.
İlk kazı çalışmalarının 1966 yılında `Selçuklu Meydan Mezarlığı ve eski Ahlat Şehri` adıyla başladığı bölgede, son olarak 30`a yakın çocuk mezarı bulundu.
2
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Kulaz,
`Ahlat, geçmişteki konumu açısından çok önemli bir merkez. Burası Anadolu`nun tapusu olan, kültür varlıklarının barındığı bölgedir. Mezar taşlarıyla, kümbetleriyle Ahlat gerçekten çok önemli bir merkez. Anadolu`nun fethinde önemli bir rol üstlenmiş ve üs olarak görev yapmıştır. Malazgirt Savaşı`ndan sonra da Anadolu`nun kapısı Ahlat üzerinden Türklere açılmıştır. Ahlat sadece Selçuklularla değil, büyük oranda Selçuklulara bağlı olarak farklı kültürleri de görebiliriz. İlhanlılar, Eyyubiler, Celayirliler, Akkoyunlular, Karakoyunlular gibi. Bütün bu kültürler Orta Çağ`da, buraya büyük bir kültür mirası bırakmışlardır. Mezar taşları, türbeler, kümbetler, hanlar, hamamlar ve kaleler bunların canlı tanıklarıdır` dedi.