Kışın çetin geçtiği Kars'ta arıların tatlı uykusu başladı
Türkiye'de bal üretiminin önemli merkezlerinden Kars'ta, soğuk havadan koruması için yayladan getirilen arıları kışlatma çalışmaları başladı.
1
Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle arıcılar, kovanları daralttıktan sonra çuval, bez gibi koruyucu eşyalarla muhafaza ederek, arıları dondurucu soğuktan koruyor.
2
Arıcılar, bu yöntemle arıların hem telef olmasının önüne geçiyor hem de bir sonraki sezona daha sağlıklı girmelerini sağlıyor.
3
"Kars`ta 130 bin kovan bulunuyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, Kars`ta Arıcılar Birliğine kayıtlı 130 bin civarında kovanın bulunduğunu söyledi.
4
Kış aylarının çetin geçtiği Kars`ta bazı üreticilerin arılarını başka illere götürdüğünü anlatan Ertaş, "Kars`ta 130 bin kovanın 60-70 bini, şehir dışına Antalya-Mersin, Muğla-Aydın bölgelerine, Ege ve Akdeniz sahillerine kışlatmaya götürülüyor. Burada kalan arıların kışlatma hazırlıkları ise bitti." dedi.
5
Ertaş, kovanlardaki arıların karın yağmasıyla depolara alındığını belirterek, kışlatmada rutubetsiz ortamların seçildiğini dile getirdi.
Kışlatmadan arıların sağlıklı şekilde çıkması için tüm tedbirleri aldıklarını dile getiren Aybek, şunları kaydetti:
"Dışarıda kışlatacaksanız arının oksijeni bol olmalı. Aslında biz hiçbir zaman gezdirme taraftarı değiliz, çünkü arının yaşadığı ömürden yılda en az 4 ayı yatarak, dinlenerek geçirmesi lazım. Arıların üzerine strafor koyduk ve ara daraltmalarını yaptık. İnşallah arılarımız bahara daha sağlıklı şekilde çıkacak. Arının kış uykusu, sağlıklı yatması çok önemlidir. 2 gündür kışlatmayla ilgili çalışıyoruz. Arının kapağı dahi açılmayacak, üzerine yağan kar süpürülmeyecek. Normal doğal yaşamında sahipsiz kalmış gibi kalacak, biz sadece gözlemde bulunacağız."