İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth`in eşi Prens Philip`in ölümünün ardından yapılan çağrıları dinlemeyen birlik yanlıları bir kez daha sokağa çıktı.
2
Aracı ateşe verdiler
Olaylar sırasında göstericiler ateş yakarak yolları kapattı. Polise molotofkokteyli ve taşlarla saldıran birlik yanlıları bir aracı ateşe verdi. Polisin çoğu kez geri çekilmek zorunda kaldığı görüldü.
3
Olayların sebebi
Birlik yanlıları, Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü`ne karşı çıkıyor. Protokol, Birleşik Krallık`ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.
4
Protokole göre Brexit`e rağmen Kuzey İrlanda, AB`nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık`ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.
5
Birlik yanlıları, Kuzey İrlanda Protokolü`nün ticarete zarar verdiğini ve Kuzey İrlanda`nın Birleşik Krallık`taki konumunu tehdit ettiğini savunuyor.
6
Ayrıca ayrılıkçı Sinn Fein partisi üyeleri ve yetkililerinin eski bir IRA istihbarat şefinin geçen haziran ayındaki cenaze töreni sırasında yeni tip koronavirüs (COVID-19) yasaklarını ihlal etmesi de diğer bir sebep olarak öne çıkıyor.
7
İrlanda sorunu nedir?
İngiliz imparatorluğunun ilk sömürgesi İrlanda adasından İngiltere`nin elinde kalan kısmı teşkil eden Kuzey İrlanda, 1960`lı yıllardan 1998`e kadar Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar arasındaki çatışmalara ve terör olaylarına sahne olmuştu.
8
40 yıla yayılan ve "Sorunlar" diye anılan yıllarda terör olaylarında 3 bin 500 civarında kişi hayatını kaybetmişti.
9
Ada ancak 1998`de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile sükunete kavuşurken, Kuzey İrlanda`da çatışan tarafların ortaklığına dayalı bir bölgesel yönetim kurulması üzerinde anlaşılmıştı.
10
Belfast Anlaşması olarak da bilinen metinler, Kuzey İrlanda`da bugün yürürlükte olan bölgesel yönetimin temelini oluşturuyor.