Mersin'de bulunan Alahan Manastırı, ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor. Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" sözleriyle tanımladığı manastır, Ayasofya Camii'ne benzer mimarisi ve süslemeleri nedeniyle "Mersin'in Ayasofyası" olarak da biliniyor.
Doğu Akdeniz`in açık hava müzesi konumundaki kenti Mersin Mut`ta bulunan Alahan Manastırı, Göksu Vadisi`ne hakim dik bir yamaçta yer alıyor.
2
Milattan sonra 440-442`de yapıldığı tahmin edilen yapı, biri yıkılmış iki kilise, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve vaftizhaneyi barındırıyor.
3
Doğu ve batısındaki yapıları, sütunlu bir yürüme yoluyla birbirine bağlanan Alahan`daki kilisenin arkasında, suyu bir kaynak tarafından sağlanan hamam yapısı da bulunuyor.
4
"Mersin`in Ayasofyası" olarak da biliniyor
Ayasofya Camii`ne benzer mimarisi ve süslemeleri nedeniyle "Mersin`in Ayasofyası" olarak da bilinen manastır, Hristiyanlığın geçiş yolu olarak da önem taşıdığı için bu dinin haç yollarından biri olarak anılıyor.
5
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi`nde yer alan Alahan`ı 17. yüzyılda Evliya Çelebi`nin ziyaret ettiği de bilinirken, Çelebi seyahatnamesinde, manastırı "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" sözleriyle tanımladı.
6
Yapımında kullanılan ve pek çoğu arazilerden kesilerek çıkarılan taşların kesim izleri ve üzerindeki çeşitli figürlerin, günümüzde dahi görülebildiği manastır, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.