Mevlana`nın metfun olduğu Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe) Mevlana Müzesi`nin en çok dikkati çeken bölümünü oluşturuyor. Kubbe-i Hadra`nın deformasyona uğraması nedeniyle başlatılan restorasyon sürüyor.
2
Hazreti Mevlana`nın sandukasının yer aldığı bölüm ise kalem işi süslemeler, nakış, bezeme ve hatlardan oluşuyor.
3
Kanuni Sultan Süleyman`ın yaptırdığı mermerden sandukanın üstünde, altın ve ipekten dokunmuş, hat süslemeleri, Ayetel Kürsi, peygamber isimleri, Fatiha Suresi`nin yazılı olduğu örtü bulunuyor.
4
Türbe Salonu`nda Mevlana`nın soyundan gelen 55 kişinin mezarı ile Mevlevilikte makam sahibi olmuş 10 kişiye ait mezarlar bulunuyor.
5
Mevlana Müzesi koleksiyonunda 10 bine yakın eser bulunuyor.
6
Tilavet odasında hat sanatıyla alakalı levhalar, Huzuru Pir`de Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde devlet yöneticilerinin hediye ettiği kandiller, şamdanlar yer alıyor. Mevlana ve Mevlevilik kıyafetleri de ayrı bir koleksiyonda sergileniyor.
7
Mevlana Müzesi`nin dört kapısı bulunuyor. Müzeye, Selimiye Camii yönünden girilen "Dervişan", Üçler Mezarlığı`na açılan "Hamuşan" ile günümüzde turistlerin girişinin sağlandığı "Çelebiyan" ve "Küstahan" diye adlandırılan bu kapıların her biri ayrı anlamı ihtiva ediyor.
8
Yıllık ortalama bir milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi, AA ekibince dronla görüntülendi.