NASA'nın dünyayı kurtarma provası bugün başlıyor
26.09.2022 07:34 Sciencealert, Reuters
NASA, Dünya ile bir asteroidin olası çarpışma senaryosuna karşı, ilk kez bir savunma testi yapılacak. DART isimli görev kapsamında, uzay aracının milyonlarca kilometre uzaklıktaki bir asteroide çarpması planlanıyor.
1
NASA, bu soruya cevap bulmak için bu gece yarısı DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) görevini test edecek.
2
Güneş Sistemimizdeki önemli bir cismin hareketini kasıtlı ve ölçülebilir şekilde değiştirmeye çalışacak. Başka bir deyişle, bir asteroide çarpacak.
3
DART, 24 Kasım 2021`de fırlatıldı. Hedefi, Dünya`dan 11 milyon kilometre uzaklıkta, birbirinin etrafındaki yörüngede dönen bir çift asteroit.
4
Çiftteki daha büyük asteroidin adı Didymos ve çapı 780 metre. Sadece 160 metre genişliğindeki daha küçük asteroidin adı ise Dimorphos.
5
İkisi birbirinin yörüngesinden 1,18 kilometre uzaklıkta ve bir yörünge 12 saate yakın sürüyor.
6
Çarpışma, kamera ve teleskoplar tarafından izlenecek. Astreoitin yörünge değişimini gözlemlemek ise haftalar sürebilir.
7
Çapı 25 metre kadar küçük bir asteroid, nüfuslu bir alan üzerinde atmosfere çarparsa hava patlamasından yaralanmalara neden olabilir.
8
Güneş Sistemimizde buna benzer 5 milyon nesne olduğu ve bunların yaklaşık yüzde 0,4`ünü keşfettiğimiz tahmin ediliyor.
9
Böyle bir vuruşun her 100 yılda bir meydana geldiği tahmin ediliyor. Oldukça sık olmakla birlikte, genel risk ve etki riski nispeten düşük.
10
Ancak Güneş Sistemi`nde her 20 bin yılda bir Dünya`ya çarpan, yüzde 39`u Dimorphos büyüklüğünde 25 bin nesne olduğu tahmin ediliyor.
11
Böyle bir nesne, nüfuslu bir alana çarparsa toplu kayıplara neden olabilir.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz