Necmettin Erbakan'ın vefatının üzerinden 10. yıl geçti
AA
Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve Türk siyasetinin 'Hocası' merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın vefatının üzerinden 10 yıl geçti.
1
Sınavsız geçiş hakkı olmasına rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi`ne sınavla girdi. Sınav sonucuna göre, doğrudan ikinci sınıftan başlatılan Erbakan, 1948`de mezun olduğu aynı üniversitenin Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsü`nde asistan olarak görev üstlendi.
2
Erbakan, çalışmalarıyla Leopard tanklarının üretiminin yapıldığı Almanya`nın en büyük motor fabrikasına davet edilmesinin ardından burada başmühendis olarak söz konusu tankların motorları üzerinde çalışmalar yaptı.
3
Türkiye`de ağır sanayi hamlesi başlattı
Türkiye`de başlattığı ağır sanayi hamlelerini Almanya`da kaldığı sürede tecrübe eden Erbakan, bunu da Milli Görüş`ün önemli hedeflerinden birisi olarak belirledi.
Türkiye`de başlattığı ağır sanayi hamlelerini Almanya`da kaldığı sürede tecrübe eden Erbakan, bunu da Milli Görüş`ün önemli hedeflerinden birisi olarak belirledi.
4
Konya`dan bağımsız milletvekili oldu
12 Ekim 1969`daki milletvekili seçimine giderken, o dönem güçlü bir siyasi parti olan Adalet Partisi`nden (AP) milletvekili olmak istedi, ancak kabul edilmedi. Erbakan, kendisine büyük hoşgörü ve sevgi besleyen Konya`dan, bağımsız aday olarak seçime girdi ve üç milletvekili seçilebilecek oyu alarak seçildi.
5
Milli Nizam Partisini kurdu
Konya Milletvekili Erbakan, çok geçmeden 24 Ocak 1970`te, 17 arkadaşıyla Milli Görüş hareketinin ortaya çıkmasını sağlayacak ilk parti olan Milli Nizam Partisini kurdu.
6
Erbakan`ın siyaseti dikkati çekti
12 Mart Muhtırası`nın ardından nisan ayında "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla Milli Nizam Partisi kapatıldı. Partisinin kapatılmasının ardından Erbakan, arkadaşlarıyla 11 Ekim 1972`de Milli Selamet Partisini (MSP) kurdu. Parti, 1973`teki seçimde 48 milletvekilliği ve 3 senatörlük kazanarak 51 parlamenterle Meclise girdi.
7
"Mücahit Erbakan"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Bülent Ecevit ile yapılan görüşmelerin ardından CHP-MSP koalisyon hükümeti kuruldu. Erbakan, bu hükümette başbakan yardımcısı olarak görev aldı.
8
1978`de yaşanan "11`ler hükümeti", "Milletvekili pazarlığı" ve "Güneş Motel" şaibeleri siyasette gündemi belirlerken, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Erbakan ve siyasi hareketi de hedef alındı.
9
Cezaevi süreci
Milli Selamet Partisince 6 Eylül 1980`de Konya`da düzenlenen Kudüs Mitingi büyük ses getirirken, bu miting partinin kapatılma sebeplerinden birisi olarak gösterildi. Darbeden sonra İzmir`de uzun süre gözaltında kalan Erbakan, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve 9 ay cezaevinde kaldı.
10
Refah Partisi kuruldu
Siyasi yasaklı Erbakan, kapatılan MSP`nin yerine Refah Partisinin (RP) 19 Temmuz 1983`te kurulmasını sağladı. Partinin genel başkanlığı koltuğuna Ahmet Tekdal oturdu. Siyaset yasağının referandumla kalkmasının ardından Erbakan, Refah Partisinin 11 Ekim 1987`de yapılan kongresinde oy birliğiyle genel başkan oldu.
11
Refah Partisi birinci parti oldu
Necmettin Erbakan, 20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya`dan yeniden milletvekili seçildi. Cumhurbaşkanlığı koltuğundaki Süleyman Demirel, hükümeti kurma yetkisini Refah Partisine vermedi. Kurulan DYP-ANAP hükümeti 3 ay sürdü.
12
54. Hükümet`te başbakanlık yaptı
Hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Demirel`den alan Erbakan, Tansu Çiller`in Genel Başkanlığı`ndaki Doğru Yol Partisi ile 54. Hükümeti kurarak, 28 Haziran 1996`da başbakanlık koltuğuna oturdu.
13
28 Şubat süreci
28 Şubat sürecinde bazı üniversiteler, iş dünyası ve sendikalar da Erbakan siyasetine karşı bir misyon üstlendi. Erbakan`ın Mısır ziyaretindeki bayrak krizi, Libya ziyaretinde Kaddafi`nin açıklamaları da yine Erbakan aleyhinde kullanılmaya başlandı.
14
Başbakan Erbakan`ın o gece ulusa seslenmek için hazırlık yaptırdığı, Milli Güvenlik Kurulu toplantısından geç saatte "gergin ve üzgün" geldiği için bu yayının iptal edildiği sonradan ortaya çıktı.
15
Başbakanlıktan istifa etti
30 Haziran 1997`de koalisyon ortağı Doğru Yol Partisinin protokol gereği başbakanlık koltuğunu alması için Necmettin Erbakan, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e istifasını sundu.
16
Demirel, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller yerine 55. Hükümet`i kurması için Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz`a görev verdi.
17
Anayasa Mahkemesinde görülen Refah Partisinin kapatılması davası 16 Ocak 1998`de sonuca bağlandı. Refah Partisinin kapatılmasına ve aralarında Necmettin Erbakan`ın da bulunduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verildi.
18
Refah Partisi kapanmadan Fazilet Partisi kuruldu
Refah Partisinin kapatılması sürecini beklemeyen partililer, 17 Aralık 1997`de Milli Görüş hareketinin dördüncü partisi olan Fazilet Partisini kurdu.
19
Genel başkanlık görevini de Recai Kutan üstlendi. Sabih Kanadoğlu`nun hazırladığı delillerle Fazilet Partisi 22 Haziran 2001`de kapatıldı.
20
"Kayıp trilyon davası"
Kamuoyunda "kayıp trilyon davası" olarak bilinen Refah Partisinin mali hesaplarına ilişkin açılan davada kendisine verilen hapis cezasından dolayı 30 Ocak 2004`te Saadet Partisi Genel Başkanlığı ve üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı.
21
Erbakan`ın, sağlık sorunları sebebiyle başvurusundan dolayı cezanın infazı ertelendi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Erbakan`ın 2 yıl 4 aylık hapis cezasını yeniden yargılama sonunda değiştirmedi, ancak cezasını konutunda çekmesine karar verdi.
22
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan`ın "sürekli hastalık" nedeniyle aldığı ev hapsi cezası 19 Ağustos 2008`de kaldırıldı.
23
27 Şubat 2011`de hayata veda etti
17 Ekim 2010`da yapılan Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresinde yeniden genel başkan olan Erbakan, 28 Şubat post-modern darbenin yıl dönümü arifesinde solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 27 Şubat 2011`de vefat etti.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Vaka sayısı en çok azalan ve artan iller açıklandı