Obezitedeki artış alarm veriyor: Çocuklara ve gençlere dikkat
AA, DHA
Obezite hastalığından son yıllarda birçok insan muzdarip. Genç nüfusta da obezite oranı artışta. Uzmanlar, erişkin diyabetin yüzde 80'ini oluşturan hastalıklardan birinin obezite olduğunu ve obezitenin ileriki yaşlarda kansere yol açtığını söylüyor.
Türkiye sağlık araştırması sonuçlarına göre, boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde, 2016 yılında 15-24 yaş arası genç nüfusta obezite oranı yüzde 3,8 iken, bu oran 2019`da yüzde 4,6`ya yükseldi.
2
Genç nüfusun obezite oranı cinsiyete göre incelendiğinde ise erkeklerde 2016 yılında yüzde 3,5 olan oran, 2019 yılında yüzde 4,8`e, kadınlarda da 2016 yılında yüzde 4,1 iken 2019 yılında yüzde 4,5`e yükseldi.
3
"Dünya ortalamasına göre Türkiye`de obezite oranı daha fazla"
Obezitenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de artmaya devam ettiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mazhar Müslüm Tuna, "Dünya ortalamasına göre Türkiye`deki obezite oranı daha fazla. Türkiye, OECD ülkeleri arasında obezite sıklığı açısından üçüncü sıraya yükselmiş durumda. Obezite hem erişkinlerde hem de çocukluk çağında artıyor. Çocukluk çağı obezitesi erişkinlere göre daha riskli ve daha uzun yıllar obezitenin getirdiği sorunlarla ve obeziteyle mücadele etmek zorunda kalıyorlar" diye konuştu.
4
Doç. Dr. Tuna, "Fast food tarzı beslenme çok arttı. Çocuklar erken saatlerde okula gittikleri için sabah kahvaltı etmiyorlar. Okulda çok fazla abur cubur gıdaları atıştırıyorlar. Anne ve baba çalıştığı için ev yemekleri yapılmamaya başlandı. Kalorisi yüksek, tatlandırılmış, katkı maddeli ve besleyici değeri düşük gıdalar çok fazla tüketilmeye başlandı" dedi.
5
Hareketsiz kalmak da obeziteye yol açıyor. Uzmanlar, günde 2 saatin üzerinde televizyon izlemenin hem diyabet hem de obezite riskini belirgin olarak artırdığı konusunda da uyardı.