Türk-İslam dünyasının en uzun ömürlü devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerini atan Osman Gazi, gaza ve cihada adanmış bir ömür sürdü. Osman Gazi vefatının 695'inci yılında anılıyor.
1
Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sezai Sevim, Moğol istilası nedeniyle yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan Asya`nın üst bölgelerindeki birçok Türkmen grubunun Batı Anadolu`ya ve Anadolu`nun üst bölgelerine geldiğini anlattı.
2
Anadolu Selçuklularının son dönemlerinde hemen hemen 20 beyliğin ortaya çıktığını belirten Sevim, bu beyliklerden birinin de Osmanlı Beyliği olduğunu dile getirdi.
3
Ertuğrul Gazi`nin vefatıyla 20`li yaşlarda Selçuklu Devleti`nin bölgedeki uç beyliği görevini devraldığını aktaran Sevim, "O dönemde genç yaşta bey olması dolayısıyla ona `Osmancık` dediler. Bu görevi, 1299`a kadar yaklaşık 20 yıl sürdürdü" dedi.
4
Sevim, İlhanlıların etkisinin zayıfladığı dönemde bir kısım beylerin bağımsızlıklarını ilan etmeye başladığını belirterek, "Osman da 1299`da Karacahisar`da ilk hutbesini okutarak, pazar kurma ve cuma namazı kılma izni vererek, beyliğinin bağımsızlığını ilan etti" dedi.
5
Osman Gazi`nin görevde olduğu süre boyunca Selçukluların askeri, idari, adli, vergi teşkilatı ve yerel yönetimini gördüğünü aktaran Sevim, "Bu 20 yıllık tecrübe sonunda beyliğini ilan etti" diye konuştu.
6
Osman Gazi`nin özelliklerine değinen Sevim, "Osman Gazi`de irade, atılım, cesaret, kendine güven ve kararlılık ile büyük bir birikim ve tecrübe var. Osman Gazi, sıfırdan bir devlet ortaya çıkarmadı. Bir büyük tecrübenin devamı olarak bir devlet kurdu" dedi.
7
Sevim, Osman Gazi`nin hastalığı nedeniyle 1324`ten itibaren devletin yönetimini vekaleten oğlu Orhan Gazi`ye devrettiğini anlattı.
8
Bursa kuşatması sırasında Osman Gazi`nin oğlu Orhan Gazi ile arasında, Balabancık Hisarı`ndaki kalede bir diyalog geçtiğini kaydeden Sevim, "Osman Gazi, göstererek, `Ey oğul, beni Gümüşlü Kümbet`e koyasın` demiştir" dedi.
9
Bursa`nın fethini göremeden 1326`da vefat eden Osman Gazi, vasiyeti üzerine oğlu Orhan Gazi`nin Bursa`yı fethetmesinin ardından "Gümüşlü Kümbet" olarak bilinen ve sonradan türbeye çevrilen yere defnedildi.
10
Osman Gazi`nin Bursa`daki türbesinde, 11 Eylül 2020`de başlatılan uygulama kapsamında, alp kıyafetli jandarma personelince saygı nöbeti tutuluyor ve türbenin içinde gün boyu Kur`an-ı Kerim okunuyor.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına Azerbaycan'dan destek