Osmanlı İmparatorluğu döneminde hükümdarlar ve aileleri tarafından yaptırılan camilere selatin camileri adı veriliyor. İstanbul’da 30’un üzerinde selatin camisi bulunuyor. En önemlileri ise Fatih ilçesinde yer alıyor.
İstanbul’da 30’un üzerinde selatin camisi var. Tarihi Yarımada`nın bulunduğu Fatih, en fazla selatin camisinin olduğu ilçe konumunda. Ayasofya, kılıçla alındığı için kimilerine göre ilk selatin camisi olarak bilinse de inşa edilen ilk selatin camisi Fatih Camii`dir.
2
Fatih Camii
İstanbul`un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami aynı zamanda bir külliyedir. Külliyede medrese, hastane, konukevi, aşevi, kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir.
3
Yapımına 1462 yılında başlanmış ve 1469 yılında tamamlanmıştır. Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah (Atik Sinan)`dır. Caminin ilk inşasından bugüne sadece şadırvan avlusunun üç duvarı, şadırvan, tac kapı, mihrap, birinci şerefeye kadar minareler ve çevre duvarının bir kısmı kalmıştır.
4
Başta Fatih Sultan Mehmed`in türbesi olmak üzere, Osmanlı tarihinin birçok önemli isminin kabri buradadır. Fatih`in eşi ve II. Bayezid`in annesi Gülbahar Valide Sultan`ın, "Plevne Kahramanı" Gazi Osman Paşa`nın ve mesnevi şerhi Abidin Paşa`nın türbeleri burada yer almaktadır.
5
Mihrimah Sultan Camii
Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde surların hemen yanında bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman`ın kızı Mihrimah Sultan tarafından, 1562-1565 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.
6
Dikdörtgen planlı caminin etrafında medrese, mektep, türbe ve hamamlar var. 37 metre yükseklikteki kubbe üçer kemere yaslanır, yanlarda ikişer sütun, sağ ve solda üç kubbe ve mahfelleri bulunur. Mihrap ve minber taş işçiliğiyle yapılmıştır. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771`de bugünkü halini almıştır.
7
Sultan Ahmet Camii
1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından Mimar Sinan`ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa`ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir. Caminin duvarlarında 21 bin 43 adet İznik Çinisi bulunmaktadır.
8
Sultanahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük eserlerden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, dükkanlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır.
9
Süleymaniye Camii
Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan`ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, hamam, imaret ve dükkanlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi`nin bir parçası olarak yapılmıştır.
10
Süleymaniye Camii klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27,5 metre çapındadır. 28 revakın çevrelediği cami avlusunun ortasında dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin kıble tarafında Kanuni Sultan Süleyman`ın ve eşi Hürrem Sultan`ın kabirleri yer alıyor.
11
Bayezid Camii
Beyazıt’ta bulunan cami Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Kapısında Şeyh Hamdullah`ın yazdığı kitabeye göre 1501-1506 yılları arasında tamamlanmıştır. Evliya Çelebi’nin aktardığında göre caminin açılış gününde ilk namazı padişahın kendisi kıldırmıştı.
12
İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin camii olarak kabul edilir. II. Bayezid’in mezarı, caminin haziresindedir.
13
Yavuz Selim Camii
Yavuz Selim Camii Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına Fatih, Fener’de yaptırıldı. İstanbul`un 7 tepesindeki 7 selatin camisinden biri olarak biliniyor. İnşa tarihi 1522 olan caminin mimarı tam olarak bilinmese de Mimar Ali tarafından yapıldığı düşünülmektedir.
14
Caminin bir yanı sarnıç, bir yanı Kırkmerdiven denilen bir uçurumdur. Türbe kapısı, Çarşı kapısı, Kırkmerdiven kapısı olmak üzere üç kapısı bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim’in mezarı cami avlusunda yer alan türbede bulunuyor.
15
Nuruosmaniye Camii
Nuruosmaniye Camii, klasik Osmanlı formu ile Batı`nın Barok mimari ve süsleme detaylarını günümüze kadar ulaştırıyor. Sultan 1. Mahmud tarafından 1748 yılında Kapalı Çarşı’nın hemen girişinde yaptırılan Nuruosmaniye Camii 1. Mahmud`un erken vefatı dolayısıyla kardeşi 3. Osman zamanında, sadrazam Mehmet Said Paşa`nın gayretiyle mimar Simeon Kalfa ve Mustafa Ağa yönetiminde 1755 yılında tamamlandı.
16
2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi`ne alınan Nuruosmaniye Camii, 2010-2017 yılları arasında İstanbul Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirildi.
17
Eyüp Sultan Camii
Eyüp Sultan Camii, Fatih Sultan Mehmet`in emriyle İstanbul`un fethinden sonra inşa edilmiştir. Caminin inşaatı 1458 yılında tamamlanmıştır. Yıllar içinde birçok kez tamir gören caminin minarelerinin boyu önceleri kısaydı, 1733`de yeni uzun minareler yapıldı. 1823`de deniz tarafındaki minare, yıldırımla hasar gördüğü için yeniden inşa edildi.
18
Külliyede, İslam peygamberi Muhammed`in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî`nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Cami ve çevresi, kutsal sayılmasından dolayı, Osman Gazi`nin kılıcını kuşanmak üzere Cülûs Yolu`ndan geçerek gelen yeni Osmanlı padişahlarının saltanat törenlerinde de rol oynamıştır.
19
Yeni Camii
İstanbul`da 1597 yılında Sultan III. Murad`ın eşi Safiye Sultan`ın emriyle temeli atılan ve 1665`te zamanın padişahı IV. Mehmed`in annesi Turhan Hatice Sultan`ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir. Şehrin siluetine ve görselliğine önemli ölçüde katkı sağlayan Yeni Camii, İstanbul`da Osmanlı ailesi tarafından yaptırılan büyük camilerin son örneğidir. Osmanlı dönemi Türk mimarisinde yapımı en uzun sürede tamamlanabilen cami olarak bilinir.
20
Mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa tarafından devam ettirilmiş ancak Safiye Sultan`ın ölümü ile yarım kalan inşaat, başlangıcından 66 yıl sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında bitirilebilmiştir.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Atatürk'ün gezi teknesi "Acar Botu" özel günlerde ziyarete açılacak