Yılın ikinci ve son Güneş tutulması bugün gerçekleşti. Ay'ın Güneş ve Dünya arasına girmesiyle oluşan parçalı Güneş tutulması, Türkiye'den izlendi. Vatandaşlar, güneş tutulmasını fotoğraf makinesi filmleri, röntgen filmleri ve kaynak maskesi gibi materyallerle izlemeye çalıştı.
1
Tutulmanın Rusya`dan görüleceği maksimum noktada, Güneş`in tam olarak yüzde 82`si Ay tarafından tutuldu. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı göründü.
2
Türkiye`den de izlendi
Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak olan tutulmada, Güneş`in yaklaşık yüzde 50`si Ay tarafından örtüldü.
3
2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması Türkiye`nin birçok kentinden görüldü. Yaklaşık 3 saat sürecek tutulma en fazla yüzde 52 ile Erzurum ve Hakkari`den izlendi.
4
Parçalı Güneş tutulması sırasında ne olur?
Yeni Ay, görünmez olacak şekilde Güneş’in önüne geçmeye başlar. Parçalı Güneş tutulmasında Ay yavaş yavaş Güneş’i kapatır. Tam kavuşuma ulaştığı noktadan hemen sonra parçalı bir şekilde tekrar Güneş’in önünden çekilir ve tutulma biter.
5
Düzce`de güneş tutulması gözlemlendi
Ay`ın Güneş ve Dünya`nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulması, Düzce`de de gözlemlendi.
6
Vatandaşlar, güneş tutulmasını fotoğraf makinesi filmleri, röntgen filmleri ve kaynak maskesi gibi materyallerle izlemeye çalıştı.
7
8
9
10
11
Ankara
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yılın bu son ve Türkiye’den de gözlenebilen parçalı Güneş tutulması için özel etkinlik düzenledi.
12
Etkinlik boyunca Güneş gözlemine uygun teleskoplarla ziyaretçilere gözlem yaptırıldı. Tutulma canlı olarak sosyal medyadan yayınlandı.
13
Ankara Üniversitesi Kraiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, yaptığı açıklamada, parçalı Güneş tutulmasının nadir görülen gök olaylarından olduğunu ifade etti.
14
Bu gök olayında Ay diskinin Güneş diskinin önüne geçilmesiyle oluştuğunu anlatan Yılmaz, "Böylece Ay, gökyüzünde gördüğümüz Güneş`in bir kısmını kapatıyor, biz de güneşin ışığını biraz daha azalmış hissediyoruz. Bu olaya parçalı Güneş tutulması denilmesinin sebebi Güneş diskinin tamamının örtülmemesinden kaynaklanıyor." dedi.
15
"Ankara`da yüzde 40 oranında güneş diskinin örtüldüğünü görüyoruz"
Parçalı Güneş tutulmasının periyodik olarak bir gökyüzü olayı olmadığını, Türkiye`de en son 2020`de görüldüğünü dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Ankara`da yüzde 40 oranında Güneş diskinin örtüldüğünü görüyoruz. Ama biraz daha kuzey ülkelere gidildiğinde, örneğin Rusya, Finlandiya, Batı Asya bölgeleri bu oranı yüzde 60-70 oranında izleyecek. Türkiye`de saat 13:54`te en yüksek oran olan yüzde 40 civarında güneş diski kapanmış olacak. Saat 12:39`da başlayan parçalı güneş tutulması 15:08`de sona erecek.
Güneş diskinin yüzde 40`ı kapanmış olsa da gökyüzünde parlaklıkta veya sıcaklıkta çok ciddi değişiklik hissetmeyeceğimiz için çoğu insan bu gök olayının farkına varmıyor. Fark edilebilmesi için güneş diskinin yüzde 95`inin kapanması gerekiyor. Dolayısıyla güneşe bakmayan insanlar, bu gök olayını bugün hissetmeyecek. Tam Güneş tutulması, Ay`ın tamamen Güneş`i örtmesiyle gerçekleşiyor. Bir sonraki tam Güneş tutulması Türkiye`den 30 Nisan 2060 yılında gözlemlenebilecek."
16
Çıplak gözle bakılmaması uyarısı
Mesut Yılmaz, bu gökyüzü olayını izlerken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:
"Tutulmaya tamamen çıplak gözle, teleskop veya dürbünle kesinlikle bakmasınlar. Çünkü bu, gözde körlüğe kadar ciddi kalıcı hasara yol açabilir. O yüzden tamamen özel güneş fitreleri dediğimiz profesyonel ekipmanıyla gözlemi yapabilirler. Bir başka teknik ise projeksiyon tekniği. Şu anda rasathanemizde uyguladığımız bu yöntemde, teleskopa gelen görüntü doğrudan çıplak gözle değil bir kağıt üzerine yansıtıyoruz, böylece kağıttaki yansımayı izliyorsunuz. Özel bir filtre alma imkanınız yoksa bu yansıyı izleyerek tutulmayı izleyebiliyorsunuz."
17
18
19
20
21
22
Erzurum
Parçalı güneş tutulması, Erzurum`dan da gözlemlendi.
23
Vatandaşlar ve öğrenciler, tutulmayı ilgiyle izledi.
24
25
26
27
28
Bursa
Vatandaşlar, güneş tutulmasını çeşitli materyallerle izlemeye çalıştı.
29
30
Bolu
Parçalı güneş tutulması, Bolu`dan da gözlemlendi.
31
32
33
34
35
Ay`ın Güneş ve Dünya`nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulmasının evreleri, Bolu`nun Göynük ilçesinden de gözlemlendi.
36
37
38
39
İstanbul
Parçalı güneş tutulması, İstanbul`dan da gözlemlendi.
40
Bazı vatandaşlar, güneş tutulmasını güneş gözlükleriyle izlemeye çalıştı.
41
42
43
44
45
Kayseri`de güneş tutulması gözlemlendi
46
47
48
49
Diyarbakır
50
51
52
Edirne`de üniversite öğrencileri güneş tutulmasını atık malzemelerden yaptıkları "projektör"le gözlemledi
Edirne`de, üniversite öğrencileri güneş tutulmasını atık malzemeleri kullanarak tasarladıkları "iğne deliği projektörü"yle gözlemledi.
53
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri, güneş tutulmasını izlemek için fakülte bahçesinde toplandı.
54
Bahçeye kurulan teleskop ve gözlükle tutulmayı gözleyen öğrenciler, aynı zamanda dersleri kapsamında hazırladıkları "iğne deliği projektörü"yle izlediler.
55
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gülşah Günşen, güneş tutulmasını öğrencileriyle dizayn ettikleri projektörle gözlemlediklerini söyledi.
56
Güneş tutulmasını atık malzemelerle yaptıkları projektörle izlediklerini ifade eden Günşen, "Kutuların üzerine bir delik açtık. Arkasına beyaz bir kağıtla perde hazırladık. Alüminyum folyoyu da küçük bir iğne deliği şeklinde deldik ve projektörü hazırladık. Karşıdan ışığı alarak güneş tutulmasını görüyoruz." dedi.