İkinci Dünya Savaşı'nda Nagasakiye’ye atom bombası atılmasının 76’ıncı yılı sebebiyle anma etkinlikleri düzenleniyor. 9 Ağustos 1945'te Nagasaki’ye bırakılan ‘Şişman Adam’ en az 70 bin kişinin ölümüne ve Japonya'nın teslim olmasına neden oldu.
6 Ağustos pazartesi sabahı Hiroşima’ya atılan bomba ile birlikte ilk kez bir savaşta atom bombası kullanıldı. 9 Ağustos 1945`te ABD Hava Kuvvetleri`ne ait B-29 tipi bombardıman uçağı ‘Bockscar’, ikinci bir atom bombasını bir Japon şehrine atma göreviyle yola çıktı.
2
"Şişman Adam (Fat Man)" lakaplı atom bombasının üzerinde "Size bir hediye daha" ve Japon İmparatoru "Hirohito`ya ikinci öpücük" yazılı mesajlar yer alıyordu. Ancak Nagasaki şehri, ikinci atom bombasının birincil hedefi değildi. Hedef Kokura kentiydi.
3
178 bin nüfuslu Japon kenti Kokura, Japonya`nın en büyük mühimmat depolarından birisiydi. Ancak uçak Kokura şehrine geldiğinde gökyüzündeki yoğun sis bulutu hedefin tespit edilmesi için gerekli olan görüntünün alınmasını engelliyordu.
4
Önceki gün Kokura yakınlardaki Yawata`ya yapılan büyük bir bombalı saldırı sonrası çıkan yangın ve rüzgarla birlikte sürüklenen duman, Kokura üzerindeki alanın çoğunu kaplayarak pilotların hedef belirlemesini engelledi. Bombayı bırakmak için istediği açıyı elde edemeyen ve yakıtı azalan Bockscar, ikincil hedefine yöneldi. Bu hedef Nagasaki’ydi.
5
Artık Şişman Adam 240 bin Japon vatandaşının, 9 bin Japon askerinin ve 400 savaş esirinin bulunduğu Nagasaki`deydi.
6
Dünyanın ikinci ve son atom bombası saldırısı Amerikan kayıtlarına göre 10:58`de, Japon kayıtlarına göre saat 11:02`de plütonyum-239 tipi atom bombası ‘Şişman Adam’ vasıtasıya Nagasaki`de gerçekleştirildi.
7
Hiroşima`nın aksine Nagasaki`deki binalar ahşap veya ahşap çerçeveli geleneksel yapılardan oluşuyordu. Nagasaki üzerindeki patlama yarıçapındaki hemen hemen her yapıyı yerle bir etti. Şişman Adam’ın yıkım gücünü şehrin etrafını çevreleyen tepeler sınırladı. Patlamayla birlikte 70 bine yakın kişi ölürken şehrin neredeyse yarısı yok olmuştu.
8
Bombanın düştüğü yerde binalar, köprüler, yollar yerle bir oldu. Radyosyon seviyesi öldürücü bir düzeye çıktı. Birçok insan yanarak öldü ya da vücutlarında ağır yanıklar oluştu. Radyoaktif serpinti insanların kör olmasına yol açtı.
9
Karadaki büyük yıkımın yanı sıra patlamanın yarattığı şok dalgasıyla bulutlar dağıldı. Kırmızı renkte bir ateş topu beyaz bir dumana dönüşerek adeta büyük bir mantar şeklinde göğe yükseldi. Nagasaki Belediyesinin verilerine göre, patlama anında ve daha sonrasında ölenlerin toplam sayısı 143 bin 124`e ulaştı.
10
Hiroşima ve sonrasında Nagasaki’deki büyük yıkımın ardından Japonya "Shouwa" dönemi İmparatoru Hirohito, 15 Ağustos`taki mesajında ülkesinin koşulsuz teslim olduğunu ilan etti. 9 Ağustos 1945, bir savaşta ikinci ve son kez atom bombasının kullanıldığı tarih olarak kayıtlara geçti.