Yaklaşık 10 yıllık aranın ardından faaliyete geçmeye hazırlanan Sirkeci-Kazlıçeşme tren hattı üzerinde İstanbulluları bekleyen birçok tarihi ve turistik yapı bulunuyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu projenin yüzde 90’ının tamamlandığını açıkladı.
2
Yenilenen hat yaya odaklı planlandı. 8 duraktan oluşacak hatta istasyonlar, birçok tarihi ve kültürel mirasa yürüme mesafesinde yer alıyor.
3
Trenler, yolculuğun başlangıç noktası olan tarihi Sirkeci Garı’ndan hareket edecek.
4
1890 yılında inşa edilen gar 100 yılı aşkın süredir birçok veda ve kavuşma sahnesine ev sahipliği yaptı.
5
Hattın bir sonraki istasyonu Cankurtaran... Ayasofya, Sultanahmet, Topkapı Sarayı gibi kentin simgeleri olan yapılara bu istasyonda inilerek ulaşılıyor.
6
Cankurtaran’dan Kumkapı’ya doğru ilerlediğimizde ise bizleri Bestekar Hamamizade İsmail Dede Efendi Evi karşılıyor.
7
İsmail Dede Efendi’nin 1818-1846 yılları arasında yaşadığı bu ev 1994’ten bu yana müze olarak kullanılıyor.
8
Ray hattına paralel olarak yürüdüğümüzde ise bu kez karşımıza Küçük Ayasofya Camii çıkıyor.
9
1527 yılında Bizans İmparatoru 1. Justinianus ve karısı tarafından kilise olarak inşa ettirilen Küçük Ayasofya, 1497’de 2. Beyazıd tarafından camiye dönüştürüldü.
10
Kumkapı istasyonuna vardığınızda ise yine bir başka önemli yapı olan Behram Çavuş Camii ile karşılaşıyorsunuz.
11
Lale Devri’nde yapılan cami, büyük bir yangının ardından 1881’de yeniden inşa ediliyor.
12
Kumkapı’dan sonra Kadırga`nın tarih kokan sokaklarına ulaştığımızda ise bizleri farklı bir mimari karşılıyor.
13
Kadırga Limanı Caddesi’nde bulunan Aya Kiryaki Kilisesi’nin geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor. Tarihte defalarca tahrip olan kilise son olarak 1894 yılında yeniden inşa edildi.
14
Yedikule’ye doğru ilerlediğimizde bu kez geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan İmrahor Camii ile karşılaşıyoruz. Bizans döneminde manastır olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinin ardından 2. Beyazıd döneminde camiye dönüştürüldü. Diğer tarihi yapılar gibi zaman içerisinde birçok kez zarar gören İmrahor Camii‘nde şu an Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restorasyonu sürüyor.
15
Burası ise trenle devam edenlerin birçoğunu çocukluklarına götürecek Yedikule İstasyonu’nun tam karşısında bulunan Hepşen Bakkaliyesi.
16
Bakkaliyenin sahibi İbrahim Eken’in babası, Hepşen Bakkaliyesi’ni 1958 yılında devraldı. Babasının anlattıklarına göre daha önce de bakkal olan dükkanın geçmişi yaklaşık 100 yıl öncesine dayanıyor.
17
Hepşen Bakkaliyesi’nin hemen yirmi metre solunda bulunan İstasyon Berberi Cavit’in geçmişi de yarım asırdan fazlasını anlatıyor ziyaretçilerine.
18
Hattın son durağı olan Kazlıçeşme’ye doğru ilerlerken ise eski İstanbul’un sınırlarını oluşturan tarihi Yedikule Surları veda ediyor bize.
19
Surların hemen yanında bulunan Yedikule Bostanları’nda, dalından taze olarak tüketebileceğiniz sebze ve meyvelerle gezimizi sonlandırıyoruz.