İl dışından aldığı sac levhaları 30 metrekarelik dükkanında eliyle şekil vererek soba, mangal, fıçı ve boru gibi eşyalara dönüştüren Beşir usta, dedesi ve babasından öğrendiği mesleğiyle geçimini sağlıyor.
2
Beşir Göz, son dönemde fabrikasyon ürünlere talebin artmasıyla gözden düşen tenekecilik mesleğinin doğal gazın da konutlara ulaşmasıyla tarihe karışmak üzere olduğunu, mesleği teknolojiye yenildiği için çırak bulmakta zorlandığını söyledi.
3
Yarım asırlık meslek hayatında 2`si oğlu olmak üzere 45 kalfa yetiştirdiğini dile getiren Göz, kışa hazırlık sürecini geçirdikleri yaz aylarının kendisi için çok yoğun geçtiğini ifade etti.
4
Geçmişte sanatkarlığın toplum içinde çok itibarlı konumda olduğunu, bu meslekten çok iyi gelir elde ettiğini anlatan Göz, sözlerini şöyle sürdü:
"Artık çocuklar, `okula gideceğim` diyerek esnaflık yapmıyor. Ben iki çocuğuma da bu mesleği öğrettim. Birinci sınıfa gittiğimde öğretmenim bana `Öğleye kadar okula geleceksin, öğleden sonra da sanat öğreneceksin.` dedi. O zaman bu düşünce hakimdi. Bu meslek daha önce altın bilezikti. Ailem bana kız istemeye gittiğinde `Sanatkarsa kız vereceğiz, değilse vermeyeceğiz.` dediler. Sanatkar olduğum için kız verdiler. Eskiden bu mesleği yapanlar saygın ve zengin görülüyordu."