Fidan üretimini gerçekleştiren bölge müdürlüğü personeli, fidanlıklarda yılda ortama 5 milyon fidan üretirken, "enso", "çıplak köklü", "yere ve kapa repikajlı" ile "tüplü" olmak üzere 120 türde orman ağacı, "doğu mazısı", "kartopu", "manolya", "altuni taflan", "hanımeli" ve "limonçiçeği" gibi yılda ortalama 50 türde de süs bitkisi yetiştiriyor.
2
Bölge Müdürlüğü bünyesinde üretimi yapılan 5 milyon fidanın bir kısmı bu yıl Trabzon başta olmak üzere Rize, Gümüşhane ve Bayburt`ta toprakla buluşurken bir kısmı da vatandaşlara belli bir ücret karşılığında satışa sunuluyor.
3
Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, bünyelerindeki fidanlıklarda özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde kullanılacak fidanları yetiştirdiklerini söyledi.
4
Yılmaz, Trabzon`un Of ve Akçaabat ilçesinin yanı sıra Bayburt merkez ve Rize`nin Ardeşen ilçesinde bölge müdürlüğüne bağlı 4 fidanlığının olduğunu belirterek, "Ama Of`taki fidanlığımız ana merkezdir. Fidanlıklarda 120 tür üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
5
Fidan yetiştiriciliği konusunda öncelikle bölgenin ihtiyacını karşıladıklarını dile getiren Yılmaz, "Burada yaklaşık 120 farklı türde çalışıyoruz. Kendi fidan ihtiyacımızı karşıladıktan sonra kurumların ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama açısından fidanların bir kısmını bedelli bir kısmını da bedelsiz olarak satış ofisimizde satışa sunuyoruz." diye konuştu.
6
Yılmaz, 5 milyon fidan yetiştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"11 Kasım 2019 yılında başlatılan Milli Ağaçlandırma Günü`nde ülke genelinde 11 milyonun üzerinde fidan diktik. Geçtiğimiz yılda her bir vatandaş için 3 fidan dedik ve yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 252 milyon fidan diktik."
7
Doğu Karadeniz Bölgesi`nde fidan dikim sezonunun ilkbahar ve sonbahar döneminde yapıldığına işaret eden Yılmaz, dönem itibarıyla yetiştirdikleri fidanları bölgedeki illerde toprakla buluşturmaya başladıklarını söyledi.
8
Doku Kültürü Laboratuvarı kuruldu
Yılmaz, özellikle Of fidanlığının Genel Müdürlük bünyesinde bulunan önemli fidanlıklardan biri olduğunu vurgulayarak, "Fidanlığımızda son teknolojik aletleri kullanmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda fidanlığımız bünyesinde `Doku Kültürü Laboratuvarı` kurarak, çalışmalara başladık. Laboratuvarımız, bu sezon tam anlamıyla faaliyete geçecek." dedi.
9
Yetiştirilmesi zor, maliyeti yüksek ve kaliteli fidanların laboratuvarda üretileceğini anlatan Yılmaz, "Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak kurulan ilk Doku Kültürü Laboratuvarı`nı Trabzon`a kazandırdık. Şu anda ligarbayı (mavi yemiş) çalışıyoruz. Ancak diğer türleri de çalışmaya başlayacağız. Hedefimiz ligarba bahçeleri kurup vatandaşımıza da gelir sağlamayı istiyoruz. Ligarbadan sonra aronya gibi türleri de yetiştirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
10
11
12
13
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Çevre dostu okulun suyu yağmurdan, elektriğinin bir kısmı güneşten sağlanıyor