Farklı lezzeti, ilginç hikayesiyle dikkat çeken ve İzmir`in Bergama ilçesinde sadece ramazan aylarında satışa sunulan zülbiye tatlısı, iftarlarda sofraları tatlandırmaya devam ediyor. Özel hazırlanan hamurdan yapılan tatlı için sahurun ardından mesaiye başlayan üreticiler, talepleri karşılamak adına iftar saatine kadar hummalı bir çalışma yürütüyor. Bergama`da "ramazan tatlısı" olarak bilinen zülbiye, farklı kentlerdeki meraklılarına da kargoyla gönderilebiliyor.
2
Antakya künefesi
Hatay`ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısı Antakya künefesi, sıcak şerbeti ve uzadıkça lezzeti artan tuzsuz peyniriyle iftar sofralarının vazgeçilmezi arasında bulunuyor. UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay`da göz dolduran ve damakları şenlendiren iftar sofralarında, tescilli Antakya künefesi de yerini alıyor. Tel kadayıfın arasına konulan özel tuzsuz peyniriyle tereyağıyla kızartılan ve üzerine dökülen şerbetiyle eşsiz bir tada dönüşen Antakya künefesi, sade ve fıstıklı tüketiliyor.
3
Höşmerim
Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvası. Bazı illerde irmik yerine un konulur ve un helvasına höşmerim denilmektedir. Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı iller.
4
Katmer
Antep fıstığı ile kaymak ikilisinin oluşturduğu enfes tat...
Gaziantep`in meşhur katmer tatlısı hafif ve pratik bir tatlı olmasıyla ramazan sofrasında kendine yer buluyor.
5
Bici Bici tatlısı
Adana`nın hemen hemen her köşesinde satılan, nişasta, gül suyu, pudra şekeri ve buzdan yapılan bici bici, yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı.
6
Aşure
Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar gösterir. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır.
7
Baklava
Baklava Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır.
8
Güllaç
Güllaç, mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan geleneksel tatlı, ramazan aylarının vazgeçilmesi.
9
Laz böreği
Trabzon`daki çok sayıda tatlı imalatçısında yapılan Laz böreği`nde tepsiye sürülen tereyağının ardından ince şekilde açılan hamurlar seriliyor ve üzerine muhallebi ekleniyor. Tatlının üstüne eklenen hamurların ardından tereyağı eklenerek pişiriliyor. Pişirme işleminin ardından üzerine şerbeti dökülen Laz böreği, servise hazır hale geliyor.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Tarihe tanıklık eden Süfera Salonu restore ediliyor