Türkiye’de doğal güzellikleriyle göz kamaştıran 48 milli park bulunuyor. Şehir yaşamının karmaşasından kaçıp güzel bir gün geçirmek isteyenler için milli parklar biçilmiş kaftan. Milli parklarda doğa yürüyüşünden yayla turizmine, olta balıkçılığından outdoor sporlara kadar pek çok alternatif bulunuyor.
Geç Hitit döneminin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Karatepe-Aslantaş, 1958’de milli park ilan edildi. Döneme ait çok sayıda tarihi eserin ve kalıntıların bulunduğu milli parktaki açık hava müzesi mutlaka görülmeli.
Karatepe-Aslantaş Milli Parkı’nı ziyaret edenler piknik, yaban hayatı gözlemciliği, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler gerçekleştirebiliyor.
2
3. Soğuksu Milli Parkı (Ankara)
Şifalı kaplıcalarıyla bilinen Soğuksu, 1959’da milli park ilan edildi. Milli park günümüzde nesli tükenmekte olan kara akbaba ve bazı kartal türlerine de ev sahipliği yapıyor. Milli parkta yer alan ve bir zamanlar Atatürk’ün çayını yudumladığı Atatürk Çamı bölgesi tarihi bir öneme sahiptir. Fosil ağaçların bulunduğu bölüm ise ayrıca görülmeye değer. Soğuksu Milli Parkı’nı ziyaret edenler fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve piknik gibi pek çok aktivite gerçekleştirebiliyor.
3
4. Kuşcenneti Milli Parkı (Balıkesir)
Kuşcenneti, Afrika ile Avrupa ve Asya arasında göç eden su kuşlarının ana geçiş yolları üzerinde yer alıyor. Bu özelliği nedeniyle 1959’da milli park ilan edildi. Bölgedeki sulak alanlarda 266 kuş türü ve 23 balık türü mevcut. Bu yönüyle uluslararası düzeyde bilinirliğe sahiptir. Milli parktaki müze ve kuş gözlem kulesi ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir. Ergili Köyü’ndeki Daskyleon kazı alanı da arkeolojik anlamda ayrı bir öneme sahiptir.
4
5. Uludağ Milli Parkı (Bursa)
Kış turizminin gözde merkezlerinden Uludağ, 1961’den bu yana milli park statüsünde bulunuyor. Uludağ, eşsiz doğası ile yalnız kış aylarında değil, her mevsim ziyaretçilerin eksik olmadığı bir yer. Kışın kayağın yanı sıra snow board, bigfoot, buz pateni ve kar motosikleti gibi aktiviteler yapılabiliyor. Yaz aylarında ise kampçılık, dağcılık ve doğa yürüyüşü amacıyla binlerce kişi Uludağ’ın yolunu tutuyor.
5
6. Yedigöller Milli Parkı (Bolu)
1965’te milli park ilan edilen Yedigöller, tabiatın her tonunun görülebildiği özel bir mekan. Milli park bitki örtüsünün yanı sıra irili ufaklı gölleriyle de göz kamaştırıyor. Bu yönüyle özellikle doğa fotoğrafçılarının gözde merkezleri arasında sayılıyor. Kapankaya, irili ufaklı şelaleler, Karaçam Anıt Ağacı, geyik üretme sahası ve Köyyeri Tepesi’ndeki kalıntılar büyük ilgi çekiyor. Milli park, ziyaretçilerine olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, yayla turizmi, çadırlı kampçılık gibi pek çok aktivite olanağı sunuyor.
6
7. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı (Aydın)
Aydın ili sınırları içerisinde yer alan Büyük Menderes Deltası 1994’te, Dilek Yarımadası 1996’da milli park edildi. Her iki alan da hem bitki türleri hem de yabani çeşitlilik açısından büyük önem taşıyor. Milli parkı ziyaret edenler, oksijen deposu yamaçlarda doğa gözlemciliği yaparak eşsiz bir deneyime sahip olabiliyor.
7
8. Spil Dağı Milli Parkı (Manisa)
Adını mitolojide geçen ana tanrıça Kybele ve Frigya Kralı Menos’un kızından alan Spil Dağı, 1968’de milli park oldu. Bölge farklı jeolojik ve morfolojik yapısı ile endemik bitki türlerinin zenginliği gibi arkeolojik kalıntıların farklılığıyla dikkat çekiyor. Milli parka yolu düşenler Niobe (Ağlayan Kaya), Kybele Kaya Anıtı, İshak Çelebi Medresesi, Sülüklü Göl gibi pek çok yeri ziyaret edebiliyor. Tarih ve doğanın iç içe geçtiği milli park fotoğrafçılık, çadırlı kampçılık, yaban hayatı gözlemciliği, oryantiring (harita yardımıyla yön bulunan ve zamana karşı yapılan bir spor), doğa yürüyüşü, dağcılık ve yamaç paraşütü için uygun koşullar sağlıyor.
8
9. Kızıldağ Milli Parkı (Isparta)
Sedir ormanlarıyla dikkat çeken Kızıldağ, 1969’da milli park ilan edildi. Bol oksijenli havası, özellikle solunum yolları rahatsızlığı bulunanlar için ideal bir ortam sunuyor. Kızıldağ Milli Parkı, kamp ve piknik alanlarıyla doğaseverlere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Milli parkta konaklamak isteyenler için bungalovlar ve konteyner evler de bulunuyor.
9
10. Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya)
Antalya’da yer alan Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı antik kalıntıları, doğal güzelliklerle birleştiriyor. 1970’de milli park ilan edilen bölge, nesli tehlikede olan alageyik, yaban keçisi, şah kartal ve vaşak gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Termessos Milli Parkı, aynı zamanda yüzü aşkın kuş çeşidini de barındırıyor. Milli parkı ziyaret edenler Termessos Antik Kenti’ni ve Türkiye’nin ilk interaktif tabiat müzesini gezebilir. Bunun yanı sıra bisiklet sporu, fotoğrafçılık, piknik, yaban hayatı gözlemciliği, doğa yürüyüşü gibi seçenekler de bulunuyor.
10
11. Kovada Gölü Milli Parkı (Isparta)
Zengin bitki örtüsü, yaban hayatın çeşitliliği ve dinlenme alanlarıyla doğaseverleri kendine çeken Kovada Gölü, 1970’ten bu yana milli park statüsünde. Bölge balık ve kuş çeşitleri açısından da oldukça zengin. Milli park doğa araştırmacılığı, kamp, yürüyüş, kuş gözlemciliği ve tırmanma gibi faaliyetler için son derece uygun.
11
12. Munzur Vadisi Milli Parkı (Tunceli)
Krater gölleri, kanyonları ve şelaleleriyle dikkat çeken Munzur Vadisi, 1971’de milli park statüsüne kavuştu. Kale Tepe, Tülin Tepe, Tepevik ve Pulur höyüklerinde yer alan tarihi kalıntılar parkın en dikkat çeken yerleri arasında. Bitki örtüsü bakımından da zengin olan parkta 1500’ü aşkın tür bulunuyor. Kurt, tilki, sansar, ayı vaşak, susamuru, porsuk, sincap, tavşan, yaban domuzu ve yaban keçisi gibi hayvan türleri için de bölge önemli bir yaşam alanı.
12
13. Beydağları Sahil Milli Parkı (Antalya)
Tarihin ünlü antik kentlerinden Olimpos, Phaselis ve İdyros, Beydağları Sahil Milli Parkı içerisindedir. Tarihi mirasın yanı sıra yabani hayvanlar ve Akdeniz fokları dikkat çekiyor. 1972’de milli park edilen bölge, doğal güzellikler açısından hayli zengin. Beldibi Mağarası ve Kanyonu, Göynük Kanyonu, Yanartaş ile Kesme Boğazı görülmeye değer.
13
14. Köprülü Kanyon Milli Parkı (Antalya)
Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli doğa koruma alanlarından biri olan Köprülü Kanyon, 1973’te milli park ilan edildi. Bölgenin ismi, Roma döneminde Köprüçay Irmağı üzerine inşa edilen Oluk Köprü’den geliyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı, doğal güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik miras anlamında da hayli zengin. Selge Antik Kenti, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar parkın en dikkat çekici kısımları. Milli parkı ziyaret edenler doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, kampçılık, atlı yürüyüş, dağcılık, rafting ve yaban hayatı gözlemciliği gibi aktivite seçeneklerine sahip.
14
15. Ilgaz Dağı Milli Parkı (Kastamonu-Çankırı)
Kış turizmi ve doğal güzelliklere dayalı turizm etkinlikleri açısından biçilmiş kaftan olan Ilgaz Dağı, 1976’dan bu yana milli park statüsünde yer alıyor. Milli park zengin bitki örtüsü kadar hayvan çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Ziyaretçiler için bisiklet, fotoğrafçılık, kayak, kaya tırmanışı, kamp, doğa yürüyüşü gibi değişik aktivite seçenekleri mevcut.
15
16. Başkomutan Tarihi Milli Parkı (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak)
Milli parkın alanı, üç ilin sınırlarına yayılıyor. Kurtuluş mücadelesinin kazanılmasını sağlayan Büyük Taarruz’dan geriye kalan savaş alanları, şehitlikler ve anıtlar bölgeyi özel kılıyor. 1981’de milli park ilan edilerek koruma altına alınan bölgede gezilebilecek önemli yerler şöyle: Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, Zafer Müzesi, Zafertepe Anıtı, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği, Üç Tepeler (Aslıhanlar) Şehitliği, Dumlupınar Anıtı, Dumlupınar Şehitliği ve Dumlupınar Müzesi…
16
17. Altındere Vadisi Milli Parkı (Trabzon)
Doğu Karadeniz’in eşsiz güzelliğini gözler önüne seren milli park, dünyaca ünlü Sümela Manastırı ile Altındere Vadisi’ne ev sahipliği yapıyor. 1987’de milli park ilan edilen Altındere, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için bulunmaz nimetlere sahip. Bu nedenle her yıl on binlerce ziyaretçiyi kendisine çekiyor. Doğa yürüyüşleri ile manzaranın keyfini çıkaranlar kampçılık, tırmanma ya da sportif balık avcılığı gibi faaliyetler de gerçekleştirebiliyor. Ziyaretçiler atmaca, ağaçkakan, puhu, şahin, cüce baykuş gibi pek çok kuş türünü gözlemleme şansına da sahip oluyor.
17
18. Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı (Çorum)
Anadolu’nun en eski ve önemli medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Hattuşaş’ı da içine alan bölge, 1988’de milli park ilan edildi. Milli parkta Hitit uygarlığına ait kalıntılar, şehir surları, Arslanlı Kapı, Yer Kapı ve Yazılıkaya ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı’nı ziyaret edenler tarihe doğru yaptıkları yolculuk sırasında eşsiz doğal güzellikleri görme şansına da sahip oluyor.
18
19. Nemrut Dağı Milli Parkı (Adıyaman-Malatya)
Nemrut Dağı dünyanın en ünlü tarihsel mekanlarından biri. Kommagene Krallığı döneminden kalan kültür mirasının korunması için bölge 1988’de milli park ilan edildi. Antiochos Tümülüsündeki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü Nemrut Dağı Milli Parkı’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında. Binlerce yıl öncesinden kalan eşsiz kültürel miras her yıl Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri Nemrut’a çekmeye devam ediyor.
19
20. Beyşehir Gölü Milli Parkı (Konya)
Milli park, adını Türkiye’nin ikinci büyük gölü Beyşehir’den alıyor. Bölge, 1993’de milli park ilan edildi. Beyşehir Gölü Milli Parkı, özellikle su kuşlarının yoğun olarak bulunduğu bir bölgedir. Sakarmeke, yeşilbaş ördek, cüce batağan gibi 153 kuş türü milli park alanında yaşıyor. Milli park, doğal güzelliklerinin yanı sıra ilk çağlara dek uzanan tarihi kalıntılarıyla da öne çıkıyor. Özellikle mayıs ve ekim ayları arasında ziyaretçi sayısı hayli yüksek oluyor. Piknik, çadır kampçılığı, bisiklet, yaban hayatı gözlemciliği, kaya tırmanışı ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler gerçekleştirilebiliyor.
20
21. Kazdağı Milli Parkı (Balıkesir)
1994’te milli park ilan edilen Kaz Dağı, endemik bitkileri ve zengin ormanlarıyla dikkat çekiyor. Antik çağda İda Dağı olarak isimlendirilen bölge, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Şelaleleriyle görenleri büyüleyen milli parkı ziyaret edenler bisiklet sporu, fotoğrafçılık, kamp, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, dağcılık ve kuş gözlemciliği gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebiliyor.
21
22. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı (Antalya)
Milli parkın görülmesi gereken en önemli yeri, adını da aldığı 2500 metre uzunluğundaki Altınbeşik Mağarası’dır. 1994’ten bu yana milli park statüsünde olan bölgede Manavgat Çayı, Ürünlü Köyü ve Ormana beldesindeki Düğmeli Evler dikkat çekiyor. Parkta doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayat gözlemciliği ve mağara gezileri mümkün. Ağustos ayının son haftası ve eylül ayının ilk haftası yapılan festivaller büyük ilgi görüyor. İbradı ve Ormana Üzüm Festivalleri hayli renkli görüntülere sahne oluyor.
22
23. Hatila Vadisi Milli Parkı (Artvin)
Zengin biyoçeşitliliği ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken Hatila Vadisi, 1994’te milli park ilan edildi. Türkiye’de ender bulunan alanlarından biri olan Hatila Vadisi’nde 220 metre yükseklikte yer alan cam teras, ziyaretçilere doyumsuz bir manzara sunuyor. Bu, aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası olma özelliğini taşıyor. Milli park yemyeşil doğasının yanı sıra pek çok yabani hayvana ve kuşa da ev sahipliği yapıyor.
23
24. Karagöl-Sahara Milli Parkı (Artvin)
Artvin sınırları içerisinde yer alan milli park, yemyeşil ormanları, jeolojik yapısı ve hayvan çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Milli park, Karagöl ve Sahara olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Karagöl’deki ormanlık alanlar kamp meraklıları için uygun bir seçenek sunuyor. Sahara’daki Kocabey Yaylası’nda da ziyaretçiler için konaklama imkanları mevcut. Karagöl-Sahara Milli Parkı’nı ziyaret edenler piknik, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık yapabiliyor.
24
25. Kaçkar Dağları Milli Parkı (Rize-Artvin)
Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağlarının bulunduğu alan, 1994’te milli park ilan edildi. Bol yağış aldığı için zengin bir bitki örtüsüne ve doğal güzelliğe sahip olan milli parktaki buzul gölleri ve buzul vadileri görülmeye değer. Endemik bitki türleri ile hayvan çeşitliliğinin yanı sıra kaleler, köprüler, konaklar ya da kaplıcalar görülebilir. Milli park özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
25
26. Aladağlar Milli Parkı (Niğde-Adana-Kayseri)
Her yıl yurt içinden ve yurt dışından pek çok kişinin ziyaret ettiği Aladağlar Milli Parkı, buzul gölleri ve Kapuzbaşı Şelaleleri ile ünlüdür. 1995’te milli park haline gelen bölge Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi gibi pek çok doğal güzelliği barındırıyor. Bölge zengin bitki örtüsünün yanı sıra Kral Kartal başta olmak üzere pek çok yabani hayvanla da dikkat çekiyor. Doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, dağcılık, rafting, dağ bisikleti ya da kuş gözlemciliği ziyaretçiler için eşsiz bir deneyim sağlıyor.
26
27. Marmaris Mili Parkı (Muğla)
Akdeniz ve Ege Bölgelerinin geçiş noktasında yer alan Marmaris, 1996’da milli park ilan edildi. Doğal güzellikleriyle bilinen milli park, aynı zamanda antik kentleri ve tarihi yapılarıyla dikkat topluyor. Antik Physkos Kenti, Amos Kenti, Marmaris Kalesi, Gavur Sancağı ve Amos Harabeleri bu anlamda öne çıkıyor. Milli parka yolu düşenler doğa yürüyüşleri, botanik turları, tabiat gözlem turları, kaya tırmanışı, dalış turları ve triatlon gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebiliyor.
27
28. Saklıkent Milli Parkı (Muğla-Antalya)
Dünyaca ünlü Saklıkent Kanyonu’nun bulunduğu alan, 1996’da milli park ilan edildi. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken milli park, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Milli park özellikle doğa tutkunlarının gözde gezi rotaları arasındadır. Yolu Saklıkent’e düşenler olta balıkçılığı, fotoğrafçılık, çadırlı kampçılık, doğa yürüyüşü ve piknik gibi aktivitelere katılabiliyor.
28
29. Troya Tarihi Milli Parkı (Çanakkale)
Dünyaca ünlü Troya Kenti ve tahta atıyla ünlü bölge, 1996’da milli park ilan edildi. Homeros’un ölümsüz eserleri İlyada ve Odysseia ile birlikte anılan Troya Tarihi Milli Parkı, her yıl yerli ve yabancı turistleri giderek daha fazla kendisine çekiyor. Homeros’un izinde milli parka gelenler tümülüsler, antik kentler ya da anıt eserleri ziyaret etmekle kalmıyor. Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Çanakkale Savaşları’ndan kalma top mevzileri, siperler ve şehitlikleri görmeden de geçmiyor.
29
30. Honaz Dağı Milli Parkı (Denizli)
Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı Honaz, 1995’te milli park statüsüne kavuştu. Zengin bitki çeşitliliğine sahip milli park, endemik türlerin yanı sıra geniş hayvan popülasyonuna da sahip. Honaz Dağı Milli Parkı’nı ziyaret edenler, eşsiz güzelliklere sahip rotalarda yürüyüş yapabildikleri gibi kamp kurabiliyor.
30
31. Küre Dağları Milli Parkı (Kastamonu-Bartın)
Küre Dağları sahip olduğu eşsiz doğal güzelliklerin korunması amacıyla 2000 yılında milli park ilan edildi. Dünyanın en büyük kanyonları arasında bulunan Valla Kanyonu, Ilgarini gibi mağaralar ya da Ilıca Şelalesi gibi eşsiz güzellikler bölgeyi çekim merkezi haline getiriyor. Zengin bitki örtüsü ve yaban hayatın dikkat çektiği parkta doğa yürüyüşü, dağcılık, fotoğrafçılık, kaya tırmanışı, yayla turizmi ve kamp gibi aktiviteler mümkün.
31
32. Sarıkamış-Allahuekber Dağları Milli Parkı (Kars-Erzurum)
Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olan Sarıkamış-Allahuekber Dağları, 2004’te milli park ilan edildi. Allahuekber Dağlarında 1914-1915 yıllarında gerçekleşen Sarıkamış Harekatı’nda donarak şehit olan 90 bin askerin izini sürenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Tarihi değerinin yanı sıra milli park, bitki ve yaban hayvanı çeşitliliği açısından da zenginlik gösteriyor. Sarıkamış-Allahuekber Dağları Milli Parkı’nı ziyaret edenler kaya tırmanışı, fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü çadırlı kampçılık ve olta balıkçılığı gibi olanaklara sahip.
32
33. Ağrı Dağı Milli Parkı (Ağrı-Iğdır)
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük volkanik dağı Ağrı’yı sınırları içine alan milli park 88 bin 104 hektarlık alanı kapsıyor. Dünyanın ikinci büyük meteor çukuru da milli park sınırları arasında kalıyor. 2004’te milli park ilan edilen bölge, Büyük Ağrı zirve tırmanışına gelen adrenalin tutkunlarının uğrak yeridir. Milli parkı ziyaret edenler bisiklet, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, dağcılık, kampçılık ya da kaya tırmanışı gibi aktivitelerde bulunabiliyor.
33
34. Gala Gölü Milli Parkı (Edirne)
Meriç Deltası sulak alanı içerisinde bulunan Gala Gölü, 2005’te milli park ilan edildi. Zengin bir habitat çeşitliliğine sahip olan milli park, aynı zamanda Trakya’nın kuş cenneti. Gala Gölü Milli Parkı’nda 90’ı yaz göçmeni olmak üzere 165 kuş türü bulunuyor. Göç rotasında bulunduğu için kuş gözlemciliği ve doğa fotoğrafçılığı için uygun bir ortam sunan milli pakta doğa yürüyüşü, manzara seyri ve yaban hayatı gözlemciliği yapılabiliyor.
34
35. Sultan Sazlığı Milli Parkı (Kayseri)
Kayseri’nin Develi ve Yeşilhisar ilçelerinde yer alan Sultan Sazlığı 2006’da milli park ilan edildi. Bir zamanlar Osmanlı sultanlarının konakladığı milli park gerek bitki örtüsü gerekse kuş çeşitliliği açısından oldukça zengin. Milli parkta, 48’i endemik olmak üzere 482 bitki türü ve 300’ü aşkın kuş çeşidi bulunuyor. Ziyaretçiler fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği ve kaya tırmanışı gibi aktiviteler yapabiliyor.
35
36. Tek Tek Dağları Milli Parkı (Şanlıurfa)
Arkeolojik kalıntılarıyla dikkat çeken Tek Tek Dağları, 2007’de milli park statüsü kazandı. Şuayıp Şehri Harabeleri, Sağmatar Harabeleri ve Senem Mağarası gibi pek çok tarihi kalıntının yer aldığı milli park, arkeoloji meraklıları için önemli bir merkez. Tek Tek Dağları Milli Parkı ziyaretçilere doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, dağcılık, kaya tırmanışı, mağara araştırmacılığı gibi pek çok seçenek sunuyor.
36
37. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı (Kırklareli)
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Türkiye’nin ekolojik açıdan özel adreslerinden biri. 1997’de milli park ilan edildi. Longoz ormanları, denize dökülen akarsu veya derelerin taşıdığı kumların birikmesiyle meydana gelen bir yaşam alanıdır. 3155 hektarlık milli park alanı, Istranca Dağlarından Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalmasıyla oluşmuştur. Bölge, Türkiye’deki kuş türlerinin hemen hemen yarısına ev sahipliği yapıyor. Kuş gözlemciliği, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık ve deniz turizmi gibi değişik aktiviteler bölgede bir arada sunuluyor.
37
38. Yumurtalık Lagünü Milli Parkı (Adana)
Yumurtalık Lagünü, 2009’da milli park oldu. Bölge, Seyhan-Ceyhan deltası göl lagünleri, kıyı kumulları, bitki ve hayvan türleri ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yer alan 17 deniz kaplumbağası yuvalama alanından biridir aynı zamanda. Göç yolu üzerinde bulunması sebebiyle 250’yi aşkın kuş türü burada soluklanır. Yumurtalık Lagünü Milli Parkı’nı ziyaret edenler doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, botanik gezisi ve yaban hayatı gözlemciliği gibi aktiviteler gerçekleştirebiliyor.
38
39. Nene Hatun Milli Parkı (Erzurum)
Erzurum Yakutiye’de bulunan Nene Hatun Milli Parkı, 2009’da bu statüye sahip oldu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) döneminden kalan tabyalar, Aziziye Şehitleri Anıtı ve Rus işgaline karşı halk direnişinin simgesi olan Nene Hatun’un kabri milli parkın en önemli ziyaret noktaları arasında. Nene Hatun Milli Parkı’nı ziyaret edenler kültür turizminin yanı sıra doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemciliği ve fotoğrafçılık gibi aktivitelere de katılabiliyor.
39
40. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı (Ankara)
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli zaferlerinden olan ve savaşın seyrini değiştiren Sakarya Meydan Muharebesi’nin yapıldığı alan 2015’te milli park statüsünde korumaya alındı. Milli parkı ziyarete gelenler Mangal Dağı, Kartaltepe, Duatepe, Sakarya Şehitler Zafer Anıtı ve Müzesi ile Gazi Tepe gibi pek çok tarihi mekanı gezerek o günlerin izini sürebiliyor.
40
41. Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı (Bayburt-Erzurum)
Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Doğu Cephesi’nin bulunduğu alan, 2016’da milli park ilan edildi. O günlerden kalma mevziler, siperler, şehitlikler, anıtlar ve muharebede kullanılan binaların yer aldığı milli parkta, Kop Şehitleri Abidesi önemli bir ziyaret noktası. Bölge aynı zamanda Türkiye’nin en zengin kelebek alanlarından biri kabul ediliyor. Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve dağcılık gibi aktivite olanakları mevcut.
41
42. Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı (Muş)
Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Meydan Muharebesi’nin yapıldığı alan 2018’de milli park ilan edildi. Tarihin akışını değiştiren bu önemli savaşın geçtiği yerde Türk tarihi temalı sosyal yaşam alanı, müze ve anıt gibi pek çok mekan ziyaret edilebiliyor. Bunun yanı sıra 250 metre uzunluğundaki fetih yolu, namazgah, 100 bin kişilik merasim alanı bulunuyor. Milli park toplamda 70 bin metrekarelik alana yayılıyor.
42
43. İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı (Kastamonu-Çankırı-Ankara)
Kurtuluş Savaşı’nda cepheye silah ve erzak taşınan İnebolu ile Ankara arasındaki güzergah 2018’de milli park ilan edildi. Geniş bir alana yayılan milli park İnebolu, Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik ve Ankara’nın da içinde olduğu 3 il, 7 ilçe ve 21 köyü kapsıyor. İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’na gelen ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı’nda büyük önem taşıyan güzergahtan geriye kalan yol, menfez ve çok sayıda tarihi taş köprünün yanı sıra Seydiler Şehitler Anıtı, Ilgaz Derbent Şehitler Anıtı, Topal Ali Hanı gibi yerleri gezebiliyor.
43
44. Botan Vadisi Milli Parkı (Siirt)
Botan Vadisi aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nun bir kısmını da içine alıyor. Yerlibahçe, Kayaboğaz, Kalender ve Koçlu köylerinde yer alan kiliseler, Deyr Mevkisindeki manastır ile Münzevi Yakub Manastırı yolu bölgeye düşenlerin ziyaret ettiği tarihi mekanlar arasında. 2019’da milli park ilan edilen Botan Vadisi’nde, doğal güzellikler arasında yapılan yürüyüşlerde yabani hayvanları gözlemlemek ya da endemik bitki türlerine rastlamak mümkün.
44
45. Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı (Hakkari)
Buzul ve buzul gölleriyle dikkat çeken Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı, zengin bitki örtüsünün yanı sıra endemik türlere de sahip bir bölge. 2020 yılında milli park ilan edildi. 22 buzul gölünün bulunduğu bölgede, Türkiye’nin en yüksek noktalarından Uludoruk Zirvesi de yer alıyor. Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı, özellikle ekstrem kış sporları sevenler tarafından ilgi görüyor.
45
46. Sarıçalı Dağı Milli Parkı (Ankara)
Doğal dokusu ve özellikle Uyuzsuyu Şelalesi’yle dikkat çeken Sarıçalı Milli Parkı, Ankara Nallıhan’da yer alıyor. Yaban hayvanları açısından hayli zengin milli park ayı, yaban domuzu, kurt, tilki ve kızılgeyiklere ev sahipliği yapıyor. Doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı yapmak isteyenler için uygun bir ortam sunan bölge, 2020’de milli park ilan edildi.
46
47. Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı (Konya)
Konya’da yer alan Derebucak Çamlık Mağaraları, 2022’de milli park ilan edildi. Körükini, Suluin, Balatini, Asmacıini, Çocuk Attıkları Delik, Saklı Uçurum, Derevend, Baraj, Eski Düden, Dede Tarlası Düdeni, Gavur Beşiği ve Dölek Düdeni gibi çok sayıda mağaradan oluşuyor. Ziyaretçiler, bu mağaralardan bazılarını rehberle eşliğinde rahatça gezebiliyor. Yaban hayatı açısından da zengin olan bölge, aynı zamanda Türkiye’nin en önemli kuş barınma alanları arasında.
47
48. Abant Gölü Milli Parkı (Bolu)
İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere yakınlığı sebebiyle günübirlik ve hafta sonu gezilerinin rahatça yapılabileceği Abant Gölü Milli Parkı, doğa severler için alternatif bir güzergah. 2022 yılında milli park ilan edilen bölge köknar, kayın, meşe, kestane, gürgen, kavak, yabanıl meyve ağaçlarından oluşan zengin bir bitki örtüsüne sahip. Abant Gölü Milli Parkı’nı ziyaret edenler konaklama tesisleri, çadırlı kamp ve günübirlik kullanım alanlarından da faydalanabiliyor.