WWF'den vahşi yaşam popülasyonları için felaket raporu
Reuters, BBC
Dünya genelinde vahşi yaşam popülasyonları, insan faaliyetleri nedeniyle büyük bir hızla azalıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan "Yaşayan Gezegen Raporu"na göre, son 50 yılda küresel vahşi yaşam popülasyonları ortalama yüzde 73 oranında geriledi.
1
Bu kayıpların en büyük nedeninin habitat yıkımı olduğu belirtilirken, WWF İngiltere Başkanı Tanya Steele, "Amazon yağmur ormanlarından mercan resiflerine kadar birçok ekosistem, tehlikeli eşiklerin eşiğinde" açıklamasında bulundu.
2
Rapor, beş kıtada 5 binden fazla kuş, memeli, amfibi, sürüngen ve balık türü popülasyonlarının incelenmesiyle hazırlandı. Özellikle Amazon nehir yunusu popülasyonlarının yüzde 60’ının kirlilik, madencilik ve diğer tehditler nedeniyle yok olduğu kaydediliyor.
3
Bazı bölgelerde olumlu gelişmeler de görülüyor. Örneğin, Doğu Afrika`daki Virunga Dağları’nda dağ gorilleri popülasyonu 2010-2016 yılları arasında yıllık yüzde 3 artış gösterdi.
4
Ancak WWF yetkilileri, bu gibi başarıların genel habitat tahribatı karşısında yetersiz kaldığını vurguluyor.
5
Üniversite ekolojisti Prof. Tom Oliver, "Bu veriler, böcek popülasyonlarındaki düşüşlerle birlikte değerlendirildiğinde, küresel biyolojik çeşitliliğin çöküşüne dair endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor" dedi.
6
WWF’nin baş bilim danışmanı Dr. Mike Barrett ise, "İnsanoğlunun özellikle yiyecek üretimi ve tüketim biçimi, doğal habitatların hızla yok olmasına neden oluyor" diyerek doğa kaybı ve iklim değişikliğinin geri dönülmez noktaya yaklaşmakta olduğunu belirtti.
7
Doğal yaşamın korunması için acil küresel önlemler alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, 2022 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Anlaşması`nın, 2030`a kadar gezegenin yüzde 30`unu koruma altına almayı hedeflediğini hatırlattı.
8
WWF İngiltere Başkanı Steele ise, "Sağlıklı ekosistemler, sağlığımızı, refahımızı ve geleceğimizi güvence altına alır. Bu sadece bireylerin değil, hükümetlerin ve iş dünyasının sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.
9
10
11
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Keşfettiği türe eşinin ismini verdi: Çiğdem sözcüğü literatüre ilk kez Türkçe girdi