Yasaklı köpek ırklarının kayıt altına alınması için yarın son gün
AA, İHA
Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin kısırlaştırılıp il ve ilçe tarım müdürlüklerinde dijital kimliklerinin oluşturulması için yarın son gün.
Hayvanları Koruma Kanunu ile Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı genelge kapsamında, tehlike arz eden köpek ırkına sahip kişilerin, hayvanlarını belli koşullarla beslemeye devam edebilmeleri için yaptırmaları gereken işlemlerin tamamlanmasına yönelik sürenin dolmasına iki gün kala Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde yoğunluk yaşandı.
2
Köpeklerini Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne getiren hayvanseverler köpeklerine çip takılıp kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasıyla gerekli işlemleri tamamladı.
3
“Benim dört tane çocuğum var bu da beşincisi”
"Evladım" dediği köpeği Beyaz’ı kayıt ettirmek için Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gelen Ali Alçıtepe, “Bu benim çiftliğimin göz bebeği. Kısırlaştırıp çip taktırmak istiyorum. Bir kanun çıkmış ve biz de kanuna uyuyoruz. Bir tane bu var. Buna da kıyamıyorum evlat sonuçta. Çok kıymetli. Sabahtan beri de peşinde geziyoruz. Son dönemdeki olaylar ise köpeklerin değil sahiplerinin kabahati. Bu benim evladım gibi evde tavuklarıma, civcivlerime, kuşlarıma bakıyor. Hepsi bunun yanında gezer. En ufak bir yaramazlığı da yok. Bugün de kaydını yaptırdım , çipini taktırdım. Kısırlaştırıldı ve aşıları yapılıyor. Şimdi de çiftliğime geri götüreceğim. Köpeğimin adı Beyaz. Benim dört tane çocuğum var bu da beşincisi” dedi.
4
“Artık yasaklı değil yasal ırkız”
Köpeklerinin artık kayıt altında olmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Damla Dayı, “Hem çipimizi taktırdık hem de aşımızı yaptırdık. Artık yasaklı değil yasal ırkız, bu yüzden de çok mutluyuz. Köpeğimiz pitbull. Şu anda aşısını da oldu. Biraz huzursuz şu an ama onun dışında hiçbir sıkıntımız yok. Köpeğimiz kırk beş günlüktü bizim yanımıza geldiğinde. Şu anda beş aylık. Evde de iki tane küçük kızımız var. Onlarla birlikte büyüyor. Son zamanlardaki saldırgan köpek olayları ise bence tamamen sahipleri ile alakalı bir şey, yetiştirilmesiyle alakalı. Biz onu iki tane küçük kız çocuğu ile büyütüyoruz. Herhangi bir saldırı yaşamadık. Öyle bir durum olmadı. Şu an küçük ama öyle olacağını hiç düşünmüyorum. Onu o şekilde eğitmiyoruz” diye konuştu.
5
“Şu ana kadar ilimizde yaklaşık 6 bin adet köpek, 2 bin civarında da kediyi çipleyerek kayıt altına aldık”
Yeni yönetmelik kapsamında gerçekleştirilen kayıt uygulamasını anlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca , “Yeni yönetmelik çerçevesinde yasaklı ırklar özellikle 14 Ocak’a kadar tamamen çiplenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor. Bu işlemi biz İl, İlçe Tarım Müdürlüklerimizde yapıyoruz. Hayvanlarımızı kimliklendiriyoruz ve çipliyoruz. Petvet sistemine kaydediyoruz. Karnelerini de yenileyip kendilerine veriyoruz, kısırlaştırılmış olması şartıyla. Kısırlaştırılmış olduğu tespit edildiğinde, sadece yasaklı ırkları yapmıyoruz tabii ki. Yeni yönetmelik çerçevesinde kedi ve köpeklerin kayıt altına alınması yönetmeliği kapsamında kedileri ve köpekleri çipliyoruz. Şu ana kadar ilimizde yaklaşık 6 bin adet köpek 2 bin civarında da kediyi çipleyerek kayıt altına aldık” dedi.
6
Temmuz ayında yürürlüğe giren 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ile Tarım ve Orman Bakanlığının aralık ayında yayınladığı genelgeyle bu yasaklı köpek ırklarına eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara, hayvan başına 2022 yılında 14 bin 982 lira para cezası getirdi.
7
Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 ırk köpek, 14 Ocak`a kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak.
8
Bu kurala uymayan köpek sahiplerine 11 bin lira para cezası kesilecek.
9
Ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak
Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.
10
Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 30 bin lira idari para cezası kesilecek. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.
11
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Karlıova'da kar yığınları kamyonlarla şehir dışına taşınıyor