Yusufeli Barajı'nda tam yükte dolusavak testleri yapıldı
AA
Artvin'de, temelden 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda tam yükte dolusavak testleri gerçekleştirildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta`nın da takip ettiği testlerde, barajın dolusavak kapakları açılarak bir süre su tahliyesi yapıldı.
2
Balta, baraj gövdesinde muhteşem bir su gösterisine tanıklık ettiklerini söyledi.
3
Çift dolusavağı olan barajda suyun tahliye edilmesinin ender şahit olunabilecek bir durum olduğunu belirten Balta, "Dolusavakların temel amacı, feyezan akımlarının barajın depolama kapasitesinin üzerinde olduğu durumlarda, baraj rezervuarını sağlıklı şekilde terk etmesi için yapılan mühendislik yapılarıdır. İşte bugün, böyle bir zorunluluk ortaya çıktığında Yusufeli Barajı`ndaki dolusavakların çalışma durumunu görecek ve test edeceğiz." dedi.
4
"Barajla 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak"
Türkiye`nin son 21 yılda her alanda olduğu gibi yerli ve yenilenebilir enerji konusunda da büyük atılım yaptığını belirten Balta, şu değerlendirmede bulundu:
"2002 yılında 125 olan hidroelektrik santral sayısını devlet-özel sektör işbirliği sayesinde 750`ye çıkardık. 2002`de 44 milyar kilovatsaat olan hidroelektrik enerji üretimimizi 112 milyar kilovatsaate eriştirdik. Yusufeli Barajı ve HES, 558 megavat kurulu güçle yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahiptir. Bu üretim miktarıyla 750 bin adet yerli ve milli otomobil Togg`un enerjisi karşılanabilir. Ayrıca barajla 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Bu güzide tesis üreteceği enerjiyle ekonomimize yıllık yaklaşık 6 milyar lira katma değer sağlayacaktır."
5
Balta, Yusufeli Barajı ve HES`in, mansabında bulunan Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının üretim kapasitelerini de artıracağını, Çoruh Nehri`nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacağını ifade etti.
6
Yusufeli Barajı`nda 22 Kasım 2022`de su tutulmaya, 25 Ağustos 2023`te elektrik enerjisi üretimi için ıslak testlere başlandığını anlatan Balta, şöyle devam etti:
"2 Şubat 2023`te Ünite-3`ün geçici kabulü ve EAÜŞ devri yapılmasıyla birlikte Yusufeli Barajı`nda ticari üretim çalışmasına başlanmıştır. 12 Aralık 2023`te Ünite-2 ve 7 Mart 2024`te de Ünite-1`in geçici kabulü ve EAÜŞ devri yapılmasıyla Yusufeli Barajı`nda tam kapasiteyle üretime geçilmiştir. Elektro-mekanik teçhizat çalışmalarında tüm ünitelerin geçici kabulleri yapılmış olup, EÜAŞ devirleri tamamlanmıştır. Bugüne kadar Yusufeli Barajı`ndaki 3 ünitede 1 milyar 290 milyon kilovatsaat elektrik üreterek, ülke ekonomisine 3,5 milyar liralık katkı sağlanmıştır."
7
Balta, Yusufeli Barajı`nda ilk kez baraj gövdesi üzerinde bulunan üstten aşmalı dolusavakların açılarak test yapıldığını ifade etti.