20. yüzyılın ortalarında, ABD ve Sovyetler Birliği (SSCB) teknoloji, askeri güç, ekonomik sistem üstünlüğü gibi konularda yarışıyordu.
2. Dünya Savaşı’ndan sonra ise iki ülke arasında yeni bir çatışma başladı: Uzay Yarışı.
Tarihte yeni bir çağın başlamasını sağlayan Sovyetler Birliği, Sputnik 1 adlı ilk yapay uyduyu uzaya gönderdi.
4 Ekim 1957 tarihinde uzaya gönderilen uydu, Soğuk Savaş’ın bir parçası kabul edildi. Bugün ise ilk yapay uydu Sputnik 1’in gezegenin yörüngesine fırlatılmasının 61. yılı.
22 gün uzayda kaldı
Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden kıtalararası balistik füze R-7 Semyorka ile fırlatılan Sputnik, Dünya’nın yüzeyinden 215 ila 865 kilometre uzaklıktaki alçak yörüngeye yerleşti.
58 santimetre çapında top benzeri metal bir gövdesi bulunan uydunun 4 ayağı bulunuyordu. Sputnik, metal yüzeyi sayesinde Dünya’dan çıplak gözle görülebiliyordu.
Sputnik 1, 83 kilogram ağırlığındaydı ve içerisinde yer alan radyo vericisi sayesinde operatörlere izleme imkanı veriyordu. Bu radyo vericileri aynı zamanda uydunun iç basıncını ve sıcaklığını ölçmeye de yarıyordu.
Radyo sinyalleri biten ve bataryaları tükenen Sputnik, sadece 22 gün uzayda kalabildi.
Sputnik, insanlığın uzayı keşfine attığı ilk adımdı. Ekim ayında uzaya gönderilen yapay uydudan hemen sonra ABD Savunma Bakanlığı, yeni bir uydu projesi başlattı.
Uzaya yolculuk yapan bu uydu, ayrıca Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin de kurulmasına yol açtı. NASA, 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD’nin uzay çalışmalarından sorumlu bir kurum olarak kuruldu.
Kaynak: TRT Haber