WikiLeaks, CIA belgeleri hakkında teknoloji devleri ile birlikte çalışmak istiyor. Ama sunduğu şartlar, devleri biraz zorlayabilir.
Bu ayın başlarında WikiLeaks, "Year Zero" (Sıfır Yılı) adlı "Vault7" serisi sızıntların ilk parçasını yayınladı ve bunların içerisinde CIA'in Virginia'daki Center for Cyber Intelligence (Siber İstihbarat Merkezi) kaynaklarından ele geçirilen 8.761 belge ve dosya bulunmakta. Bu belgelere göre CIA, bilgisayarlardan akıllı televizyonlara hemen her cihaza sızmak için çeşitli araçlar geliştirmiş durumda.
Julian Assange, WikiLeaks'in etkilenen teknoloji firmaları ile beraber çalışacağını ve bu yazılımları tamamen kamuya sunmak yerine ortaya çıkartılan bu belgelerin teknik detaylarına özel erişim imkanı tanıyacağını söylemişti. Bu hafta da WikiLeaks, teknoloji firmaları ile e-posta aracılığıyla iletişime geçti.
Konuya yakın ismi verilmeyen kaynakların söylediğine göre WikiLeaks, Apple, Microsoft ve Google gibi firmalar ile iletişime geçti ancak iddia edilen CIA kodlarını paylaşmadı.
Bu firmalara gönderilen e-postada, firmalara kodların verilmesinden önce imzalanması gereken bazı açıklanmayan şartları bulunmakta. Şu anda basına açıklanmış tek şart ise, firmaların yazılımların açıklarını 90 gün içerisinde kapama zorunlulukları.
Bu durum, firmaların kendilerine sunulan açıkları kapamak için belirli bir son tarih ile karşı karşıya bırakıldıkları ilk durum değil. Örneğin Google, bir süredir Project Zero programı ile bu zorunluluğu koymaktaydı. Hatta bazı durumlarda, 10 güne kadar düşen son tarihler sunulmaktaydı.
Ne yazık ki, WikiLeaks tarafından sunulan verilerin firmalar tarafından kullanılıp kullanılmayacağı belli değil. Bu dosyaların yasa dışı doğaları nedeniyle, veriler kullanılarak geliştirilen bir güncellemeye de sıcak bakmamaları olası görünüyor.