Çift taraflı casus Sergey Skripal ve kızının Londra'da kimyasal saldırıya maruz kalmasının ardından ipler gerildi.
İngiltere, Skripal suikastinde sinir gazı silahı kullanılması nedeniyle Rusya'dan beklediği cevapları alamadı ve NATO müttefiklerini yanına alarak baskıyı artırdı.
ABD, Kanada, Avustralya ve 13 AB ülkesi İngiltere'ye destek verdi ve Rus diplomatları ülkelerinden sınır dışı etme kararı aldı.
ABD 60, Kanada 7, Almanya 4, Ukrayna 13, Avusturya 2 Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı.
Polonya ve Fransa 4, Litvanya ve Çekya 3, İtalya, Hollanda, Danimarka ve 2, Estonya, Finlandiya, İsveç, Letonya, Hırvatistan ve Romanya ise 1'er Rus diplomattan ülkelerinden ayrılmalarını istedi.
Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk da, toplamda 14 Avrupa ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı ettiğini açıkladı.
İngiltere, saldırıda kullanılan zehirli kimyasal maddenin Rusya'da üretildiğini savunarak, Moskova yönetimini suçlamıştı.
İngiltere, ilk adımda 23 diplomatı sınır dışı etmiş, suçlamaları reddeden Rusya ise cevap olarak aynı sayıda İngiliz diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.
Skripal krizi nasıl başladı?
İngiltere’ye yerleşen eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızının sinir gazlı ile zehirlenmesi, iki ülke arasında son yılların en büyük diplomatik krizini başlattı.
Ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart Pazar günü Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu.
Durumları ciddiyetini koruyor
66 yaşındaki eski ajan Sergei Skripal ve kızı Yulia halen hastanede tedavi altında ve durumları ciddiyetini koruyor.
İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinden sorumlu tuttuğu Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım kararı almış ve ilk adımda 23 diplomatı sınır dışı etti. Rusya da cevap olarak aynı sayıda İngiliz diplomatı sınır dışı etti.
Sinir gazı kullanıldı
İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinde, Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu.
Bu madde Sovyetler Birliği tarafından 1970'ler ve 1980'lerde geliştirilen "Novichok" adlı kimyasal grubunun üyesiydi.
Takas edilmişti
Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti.
Skripal, 2010 yılında ABD'nin tutukladığı 10 Rus ajanı ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer almıştı.
Daha sonra İngiltere'ye gelen Skripal, Salisbury'de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladı.
Rusya, Skripal'in 1990'lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6'e, Rusya'nın Avrupa'daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.
Kaynak: TRT Haber