ABD Ortadoğu yetkilisi Jason Greenblatt, yazılı açıklamasında,"Protesto önderleri, protestoculara barışçıl bir yürüyüş yapmaları konusunda uyarmalı ve şiddeti engellemelidir. Filistinliler, sınırdan 500 metre uzakta kalmalıdır ve asla yaklaşmamalıdır. Protestocuları sınır tellerine gönderen liderleri kınıyoruz" dedi.
Jason Greenblatt, şehit edilen 22 ve yaralanan bin 500'den fazla Filistinli için ise herhangi bir açıklama yapmadı.
Şehit sayısı 22'ye yükseldi
Gazze'de İsrail askerlerinin şehit ettiği Filistinlilerin sayısı 22'ye yükseldi. Sınırdaki barışçıl gösterilere İsrail'in orantısız güçle müdahalesinde bin 500'den fazla Filistinli de yaralandı.
Barışçıl gösterilere gerçek mermi ile müdahale ediliyor
Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılını anma kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl gösteriler düzenliyor.
İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.
Filistinliler bu barışçıl gösterilerine altı hafta boyunca devam etmeyi planlıyor.
Toprak Günü nedir?
İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.
İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı. "Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.
Kaynak: Reuters, AA