BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonunun, Suriye'de savaş mağduru ve tanığı 513 kişi ile yapılan görüşmeler ve ilk elden toplanan verilerden hazırlanan rapor, Temmuz 2017-Ocak 2018 tarihlerindeki insan hakları ihlallerini gözler önüne serdi.
Rapor, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile terör örgütü YPG/PKK'nın paravanı SDG'nin yaptığı vahşeti ortaya koydu.
ABD'nin DEAŞ ile mücadelesinde siviller büyük bedel ödedi
Raporda, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin geçen yıl günde yaklaşık 150 hava saldırısı düzenlediği Rakka'da DEAŞ ile mücadelede sivillerin büyük bedeller ödediği ve çok sayıda sivil kaybın olduğu yer aldı.
Komisyon 21 Mart 2017'de bir okulda 150'den fazla sivilin hayatını kaybettiği hava saldırılarından ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerini sorumlu tuttu.
Koalisyon güçleri, hedef aldıkları okulun 30 DEAŞ militanı tarafından kullanıldığını iddia etmişti.
Vurdukları DEAŞ değildi
Gerçeklerin böyle olmadığını söyleyen BM komisyonu, soruşturma sonrası, koalisyon güçlerinin iddiasından çok farklı sonuçlara ulaştıklarını ve bu okulda DEAŞ militanlarının olmadığını ortaya çıkardıklarını açıkladı.
Saldırıdan kurtulan 12 kişi ile yapılan mülakat sonrası okulda 2012 yılından beri yerlerinden edilen 200'ü aşkın kişinin kaldığı ama 150'den fazlasının hava saldırılarında hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
ABD insani hukuku ihlal etti
Komisyon, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerini hedeflerini doğru belirlemesi gerekirken bunu yapmamakla, sivil kayıpları engellemek için gerekli tüm önlemleri almakta başarısız olmakla ve uluslararası insani hukuku ihlal etmekle suçladı.
Küçük çocukları zorla silah altına aldılar
Terör örgütü YPG/PKK'nın paravanı SDG'nin işlediği insan hakları ihlallerine de yer verilen raporda, SDG'nin 13 yaşındaki kız ve erkek çocuklar ile yetişkin erkekleri zorla silahlandırmaya devam ettiği de yer aldı.
SDG Tel Abyad'a dönen her aileden bir erkeğin gönüllü olarak kendi bünyelerine katılmasını talep etti
Bunu kabul etmeyenler ise zorlandı ve hatta alıkonuldu. SDG'nin kamplardaki erkekler de silahlanmaya zorlandı.
Gazeteciler sindirildi, zorla tutuldu
Rakka'daki ihlalleri haber yapan ve bildiren gazeteciler ile aktivistler ise SDG ve koalisyon güçleri tarafından sindirildi ve zorla tutuldu.
SDG, bazen aktivistlerin akrabalarını onların nerede olduklarını öğrenebilmek için 6 haftaya kadar alıkoydu.
Vücutları sigara ile yakıldı
SDG, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yüzlerce insanı alıkoydu. Bazı erkekler dövüldü ve vücutları sigara ile yakıldı. Diyabet gibi kronik hastalıkları olanlara ise ilaç verilmedi.
Kaynak: AA